Ce salarii au drumarii de la CNAIR. Se plâng că nu mai fac faţă scumpirilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Sindicaliştii spun că salariile drumarilor CNAIR sunt foarte mici în contextul exploziei de scumpiri din ultimele luni.

Salariile drumarilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sunt foarte mici în contextul exploziei de scumpiri din ultimele luni, se spune într-un comunicat de presă al Sindicatul Drumarilor "Elie Radu", organizaţia cerând ministrului Transporturilor şi conducerii CNAIR să îşi îndrepte atenţia către drumarii din teren.

Sindicatul menţionează că foarte mulţi angajaţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere muncesc pe un salariu net cuprins între 2.200 şi 3.000 de lei. Acest venit lunar a devenit foarte mic, mai ales în contextul scumpirilor din ultimele luni. De asemenea, salariile sunt mai mici inclusiv comparativ cu aceeaşi activitate desfăşurată în sectorul privat, dar şi faţă de majoritatea salariilor din sectorul public.

Sindicatul Drumarilor "Elie Radu", care reuneşte angajaţi ai CNAIR, solicită Ministrului Transportului şi conducerii CNAIR să îşi îndrepte atenţia către drumarii din teren, către cei care muncesc pe caniculă vara şi în condiţii de ger iarnă şi care câştigă foarte puţin.

Potrivit sursei citate, creşterile de preţuri, de la alimente, materiale de consum, bunuri necesare traiului zilnic şi până la combustibil, utilităţi şi taxe, fac ca salariile drumarilor să nu mai ajungă de pe o lună pe alta. "Iar aici ne referim la muncitorii din teren ai CNAIR, inclusiv de la direcţiile regionale şi secţiile de drumuri naţionale. Aceştia duc greul şi au responsabilităţi importante, ce ţin de reparaţia şi întreţinerea întregii reţele de drumuri naţionale şi autostrăzi", subliniază sindicaliştii.

Sindicatul menţionează că angajaţii CNAIR asigură viabilitatea şi siguranţa circulaţiei rutiere pe toată reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale de pe teritoriul României, Lucrătorii din Agenţiile de Control şi Încasare aflate la intrarea/ieşirea din ţară monitorizează, verifică şi încasează rovinieta şi taxele pentru transporturile agabaritice, acestea fiind o sursă importantă de venituri pentru CNAIR. Centrele de Întreţinere şi Coordonare precum şi districtele sunt "celula" de baza a companiei asigură întreţinerea reţelei de drumuri.

"Multe din sectoarele de drum din administrare nu au fost proiectate pentru gabaritul şi valorile de trafic actuale. Astfel, menţinerea acestora în stare bună pentru circulaţie necesită eforturi mari. În acest sens, angajaţii CNAIR efectuează în regie proprie lucrări de: reparaţii la partea carosabilă (frezare, aşternere mixturi asfaltice, colmatări fisuri); lucrări de întreţinere şi reparaţii la podeţe şi poduri; montaj şi reparaţii la parapetul metalic distrus în accidente rutiere; montaj şi întreţinere semnalizare rutieră verticală; degajarea părţii carosabile la căderea bolovanilor de pe versanţi; decolmatări şanţuri pentru asigurarea scurgerii apelor; igienizare în zona drumului (strâns gunoaie şi cadavre animaliere)", se arată în comunicat, potrivit Agerpres. 

 

Citeşte şi: Impozitarea progresivă mai aşteaptă. Ciolacu: Nu va fi implementată nici anul acesta, nici anul viitor

 

Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta, și nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuție, spune marți liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Impozitarea progresivă, nu am spus niciodată și nu spun nici astăzi, nu va fi implementată anul acesta, și nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuție. Știți că pornește digitalizarea de la ANAF, de la Vamă, de la autoritățile locale, fiindcă trebuie ceva integrat. Să vedem cum construim viitorul împreună, să ieșim din zona de sloganuri, să ne rupem că <domnule distrugem mediul de afaceri>. Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franța, nici în Germnaia, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există acest sistem de impozitare progresivă, și să începem să creionăm, în coaliție, împreună cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, o perspectivă de viitor a României”, a declară Marcel Ciolacu.

 

El neagă existența tensiunilor în relația cu liderul PNL, Nicolae Ciucă

 

„Dacă vrem să scoatem breaking news că s-a certat Ciolacu cu Ciucă, nu am nicio problemă, că aveți și dumneavoastră meseria dumneavoastră... Nu este o ruptură în interior, dar eu cred că este necesar să discutăm. Adevărat, mai există politicieni, care, normal, încearcă să apară la televizor cu ceva fantastic, să aibă păreri, dacă nu mai e cota unică. Nu știu care mai e cota unică, e 5, e 10, e 16, e 9. Cotă unică este cotă unică. Ne-am apucat să scoatem din excepții, un lucru foarte bun și recomandare a auditorilor interni cât și a auditorilor externi, încet, încet să scoatem aceste excepții”, adaugă Ciolacu.

Liderul PSD afirmă că „e posibil ca în viitor, să venim cu un sistem de impozitare la toate țările membre UE”.

„Poate este nevoie să venim cu o viziune europeană, peste tot, astfel încât să creăm un cadrul concurențial adecvat în interiorul Uniunii Europene. Lucrurile sunt într-o dinamică. Dacă dorim să mergem simplist, că eu m-am certat cu Ciucă, nu am nicio problemă, vă anunț că nu m-am certat cu Ciucă, chiar am vorbit astăzi de dimineață. Și avem în continuare aceste discuții, și cu BNR, și cu FMI, și cu toată lumea să ne luăm toate informațiile pentru ca deciziile politice, care o să ne afecteze pe toți (..) să fie cele corecte”, menționează președintele PSD.

Întrebat despre impozitarea pensiilor speciale, Ciolacu a răspuns: „Dacă am venit cu șapte proiecte... Continuăm să venim cu proiecte în aceeași logică, crezând că dacă facem același lucru o să avem un efect..știți că este teoria tâmpitului. Nu vom reuși. Ori schimbăm sistemul, fiindcă e incorect să ieși la pensie și să ai venituri mai mari decât ai avut în activitate. Acolo, părarea mea este că trebuie venit cu impozitare peste 90%”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Un cuplu se uită la documente
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel