Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă prin care se va menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună, urmând ca acei consumatori care depăşesc pragul de 255 Kwh consum lunar să plătească 1,3 lei pe Kwh, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
"Este o şedinţă de Guvern în care adoptăm două documente foarte importante. Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm mecanismele de achiziţie pentru energie, astfel încât, aşa cum ne-am angajat, să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei. Vom menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de Kwh, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de Kwh", a declarat Ciucă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.
El a adăugat că va fi menţinut şi preţul de 1 leu/Kwh pentru IMM-uri. Premierul a precizat că preţul pentru marii consumatori a fost fixat la 1,3 lei/kWh.
"Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 Kwh vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de Kwh vor plăti primii 255 Kwh la valoarea de 0,80 lei ", a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că: "Așa cum am procedat și la primul pachet social implementat de acest guvern, şi cum am procedat pe tot parcursul acestui an, avem în primul rând în vedere majorarea tuturor pensiilor de la 1 ianuarie 2023, după care avem câteva scenarii la care lucrăm, pentru a sprijini populația, pentru plafonarea prețurilor pentru toți, discutăm de energie, dar și măsuri sociale pentru categoriile vulnerabile”, a explicat ministrul și a mai adăugat că: ”Se va regăsi în propunerea de buget pe anul 2023, în primul rând, procentul de majorare a pensiilor, după care vom discuta despre măsurile pe care suntem obligați, trebuie să le luăm. Sunt extrem de necesare pentru a sprijini în primul rând categoriile vulnerabile", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, vineri, la Antena 3 CNN.
Pe masa de lucru a guvernanților ar exista trei variante de lucru pentru acest sprijin. În prima variantă este vorba despre o majorare a pensiilor cu 10% și acordarea unui ajutor care împreună cu pensia minimă să nu depășească 2.200 de lei.
Și în cazul celei de a doua variante pensiile s-ar majora cu 10% însă ajutorul s-ar ridica la 700 sau 1.000 de lei pentru pensiile de sub 1.500 de lei sau 2.000 lei.
În sfârșit, în ceea ce privește cea de a treia variantă, majorarea pensiilor s-a face cu 15%, caz în care nu s-ar mai acorda în completare niciun alt sprijin.
"Dacă vorbim despre solidaritate socială, atunci discutăm despre o majorare a tuturor pensiilor, bineînțeles, cu un procent care va fi și v-am spus, se va regăsi imediat în propunerea de buget. Noi, PSD, am spus cel puțin 10%”, a mai afirmat Budăi și a continuat explicând că: ”După care, avem nevoie și de un sprijin suplimentar pentru categoriile vulnerabile. Asta practic înseamnă solidaritate socială, să sprijini categoriile vulnerabile, mai ales în momente de criză”.
Ministrul Muncii a apreciat că el ar merge pe varianta de majorare a pensiilor de cel puțin 10% a tuturor pensiilor bazate pe contributivitate la care să se acorde și un sprijin pentru categoriile vulnerabile.
În ceea ce privește noile vouchere pe care premierul le-a anunțat, ministrul a explicat că acestea sunt un sprijin combinat, atât pentru alimente cât și pentru facturi: "Eu cred că sunt combinate, pentru că putem discuta de acel sprijin pe care implementăm până în luna decembrie și studiem posibilitatea de a prelungi și să vedem până la ce de tip să prelungim și în anul 2023, dar studiem împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și anumite vouchere, să vedem dacă le putem deconta din fonduri europene pentru a sprijini plata facturilor în energie. Însă măsurile trebuie să fie implementate în așa fel și anunțate mai ales", a precizat Marius Budăi.
Oficialul a mai amintit că de la 1 ianuarie 2022 ”toţi au beneficiat de o majorare a pensiilor cu 10%, iar de la 1 ianuarie 2023, toți vor beneficia de o majorare a pensiilor cu cel puțin 10%”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...