Ce se întâmplă cu rezervele de gaze ale României. Şedinţă la Palatul Victoria

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru probleme de Securitate Energetică.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la Palatul Victoria, reuniunea Grupului de Lucru Interdepartamental pentru probleme de Securitate Energetică (GLISE).

Cu această ocazie, a fost analizată situația aprovizionării cu gaze necesare atât gospodăriilor, cât și funcționării economiei.  Participanții cu atribuții în domeniu au arătat că graficul de alimentare a depozitelor de gaze naturale este în parametrii conveniți, România depozitând, deja, mai mult de jumătate din ținta asumată la nivel european, de 80 la sută, respectiv 43 la sută. 

“Este esențial să asigurăm cantitățile care să permită atât aprovizionarea cetățenilor, cât și derularea în bune condiții a activităților industriale. După începerea exploatării la Marea Neagră, care a suplimentat cu zece la sută capacitățile interne de producție de gaze naturale, eforturile instituțiilor și companiilor responsabile trebuie să se concentreze pe creșterea capacităților de producție, depozitare și extracție din depozite”, a subliniat premierul României.

 

Citeşte şi: Shell, contract uriaș pentru gazele din Qatar

 

Shell este pe cale să urmeze exemplul altor mari companii energetice occidentale, preluând o participație într-un proiect de 29 de miliarde de dolari pentru a stimula exporturile de gaze naturale lichefiate din Qatar, chiar în momentul în care Europa se grăbește să consolideze noile surse de aprovizionare cu acest combustibil. 

Compania cu sediul la Londra va anunța probabil marți, la Doha, parteneriatul cu Qatar Energy, controlată de stat, au declarat surse din interiorul afacerii pentru Bloomberg. Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, va participa probabil la ceremonia de semnare împreună cu ministrul qatarez al Energiei, Saad al Kaabi, care este și directorul executiv al QE, au mai spus sursele.

Qatarul își mărește capacitatea de producție pe fondul unei crize energetice globale. Cererea de GNL este în creștere, deoarece națiunile europene încearcă să se dezbrace de gazul rusesc după atacul Moscovei asupra Ucrainei.

Miercuri, în Singapore, Van Beurden le-a spus reporterilor să întrebe Al Kaabi cu privire la calendarul unui potențial acord cu Qatar Energy. Compania a confirmat anterior că a licitat pentru o participație în proiectul North Field East, care va crește producția maximă de GNL a Qatarului la 110 milioane de tone până în 2026, de la 77 milioane de tone

Lumea se îndreaptă spre o "perioadă turbulentă", cu rezerve de gaze și petrol care se vor restrânge pe măsură ce mai multe guverne vor relaxa restricțiile privind coronavirusul, a declarat Van Beurden în Singapore.

"Capacitatea de rezervă este foarte scăzută, cererea este încă în curs de recuperare", a spus el. "Deci, cu asta, de asemenea, cu incertitudinile legate de războiul din Ucraina și de sancțiunile care ar putea decurge din acesta, există o șansă destul de mare să ne confruntăm cu o perioadă turbulentă."

Nu este clar cât de mult va investi Shell în North Field East. Exxon Mobil Corp. și TotalEnergies SE vor deține fiecare câte 6,25%, în timp ce ConocoPhillips și Eni SpA vor primi participații de jumătate din această mărime.

Qatar este una dintre puținele națiuni care pot înlocui substanțial livrările de energie rusești către Europa.

Această țară plănuiește o a doua fază de expansiune numită North Field South. Aceasta îi va crește capacitatea la 126 de milioane de tone pe an până în 2027. Mulți dintre partenerii pentru acest proiect vor fi aceiași cu cei de la North Field East, a declarat guvernul qatarez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Aur vs Bitcoin / FOTO: Freepik

Bitcoinul și aurul merg, din nou, ”umăr la umăr”

O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...

Un bărbat își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Unsplash

Cât costă benzina și motorina la început de săptămână

Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!

pixel