Ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate de anul trecut
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Zilele neefectuate însă mai pot fi luate
Zilele neefectuate însă mai pot fi luate
Există situații în care unii angajați nu reușesc să își ia toate zilele de concediu și pe se pune întrebarea ce se întâmplă în cazul în care acestea nu sunt consumate până la data limită.

Așadar, zilele de concediu rămase de anul trecut mai pot fi luate numai până la finele lunii iunie, se spune în Codul muncii.

“În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie lege.

Mai exact, zilele de concediu de odihnă rămase din 2021 se reportează şi pot fi solicitate până la 30 iunie 2023. Compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neluate până la sfârșitul anului 2021 este posibilă doar în cazul salariaților care pleacă de la angajatorul lor.

Legislația muncii stabilește că toți salariații au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare, raportat la perioada de activitate prestată. Cu toate acestea, se pot conveni cu angajații zile suplimentare de concediu de odihnă. 

Totodată, banii cuveniți pe perioada concediului de odihnă nu pot fi sub nivelul salariului de bază, plus alte adaosuri permanente, corespunzătoare perioadei în care, dacă nu ar fi fost în concediu, i-ar fi primit. Indemnizaţia de concediu de odihnă este calculată în Codul muncii ca medie zilnică a drepturilor salariale (adică salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent numai) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

De asemenea, nu are relevanță că angajatul își ia acum concediul restant de un an, de pildă - indemnizația de concediu nu este influențată de faptul că angajatul nu beneficiază acum de zilele de concediu aferente anului curent, ci de cele restante din 2022 sau chiar 2021.

Te-ar putea interesa și:

Voucherul de vacanţă. Legea cu ultimele modificări a fost promulgată

Din textului legii inițiale a fost abrogată o prevedere. 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 131/2021 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, potrivit căreia instituţiile publice acordă angajaţilor, anual, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei.

"Instituţiile publice astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea 500/2002 privind finanţele publice şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă anual, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, voucher de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat", prevede legea.

A fost abrogată prevederea conform căreia unităţile afiliate acceptă vouchere de vacanţă acordate de instituţiile publice, numai dacă acestea nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală mai vechi de 90 de zile. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel