Ce se întâmplă dacă NU dai citirea la gaze

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
În momentul de faţă, trecem printr-o criză economică majoră, în care inflația crește de la o lună la alta. Facturile la energia electrică și gaze au explodat, în ultima perioadă, și nici pentru viitor nu se anunță vești bune. O metodă eficientă care ne ajută să mai economisim este să dăm indexul la gaz în fiecare lună. Astfel, avem o evidenţă corectă a valorilor şi nu mai suntem nevoiţi să achităm din timp estimările companiei furnizoare.

Ce se întâmplă dacă nu dai indexul la gaze?

Furnizarea de gaze se face pe baza unui contract în care părțile implicate au mai multe drepturi și obligații. Compania se angajează se distribuie gaze continuu și să repare eventualele probleme de pe rețea, în timp ce persoana fizică semnează că va plăti suma de bani pentru gazele consumate, în fiecare lună. Cei care sunt racordaţi la gaze au două opțiuni: fie dau indexul prin telefon sau online (pe aplicații sau prin site), fie așteaptă citirea contorului de către angajații companiei. În felul acesta este emisă factura, pe o lună, cu suma care trebuie plătită. 

Un consumator poate să dea indexul cu câte gaze a consumat într-o lună, la telefon sau online. În felul acesta, știe exact cât are de plată înainte să fie emisă factura. Dacă nu face acest lucru, compania va emite o factură estimativă, potrivit indexurilor anterioare, iar la o anumită perioadă de timp angajații acesteia vor veni și vor citi contorul. Drept urmare, va urma o regularizare, iar consumatorul de gaze va ajunge să plătească mai mult sau mai puțin, în funcție de cât a consumat în realitate.

Ce se întâmplă dacă nu plătești factura la gaze?

În cazul în care o persoană fizică nu a plătit factura până la data scadentă, aceasta mai are la dispoziție 15 zile până în momentul în care instalaţia va fi deconectată. Pentru reconectare la reţea trebuie plătit un tarif în funcție de tipul de abonament. Reluarea furnizării de gaze naturale este realizată în maxim 24 de ore de la data la care se plătește suma restantă. Reconectarea ar urma să fie efectuată de operatorul de distribuţie doar în prezenţa abonatului şi numai cu acordul acestuia.

Rezervele de energie ale României, pe terminate

Din păcate, un raport al „British Petroleum” arată că dacă se menține nivelul actual de extracție rezervele de energie ale României sunt aproape de final, iar gazele naturale se termină în 9 ani, în timp ce petrolul în aproximativ 20 de ani. Cercetările arată că în Marea Neagră românească se găsesc aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Rămâne de văzut cine va pune mâna pe aceste gaze, potrivit DCNews.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BNR: Indice ROBOR
ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...


pixel