Ce se va întâmpla cu Prigojin și luptătorii Wagner

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Evgheni Prigojin alături de luptători Wagner
Evgheni Prigojin alături de luptători Wagner
Cu doar trei zile în urmă, grupul de mercenari Wagner înainta spre Moscova, iar dominația de două decenii a lui Vladimir V. Putin asupra Rusiei părea amenințată. Apoi, Prigojin a clipit... Într-o răsturnare de situație surprinzătoare, acesta a declarat că oprește insurecția și pleacă în exil.

Ce se va întâmpla cu Prigojin?

Începând de marți dimineață, cele mai recente fotografii publicate ale Prigojin îl arătau zâmbind rușilor de pe stradă, sâmbătă, în timp ce pleca din Rostov pe Don, orașul din sud-vestul Rusiei asupra căruia Wagner a revendicat controlul, se spune într-o analiză The New York Times.

În momentul în care au fost făcute aceste fotografii, lumea se aștepta ca el să meargă în Belarus în cadrul unui acord anunțat de Aleksandr Lukașenko, un aliat loial al lui Putin.

Marți după-amiază, Lukașenko a declarat că Prigojin a sosit în țară.

Cu toate acestea, sunt multe necunoscute cu privire la viitorul imediat al lui Prigojin, nu în ultimul rând unde va locui, dacă va fi liber să călătorească în interiorul sau în afara Belarusului și câtă influență va putea exercita ca figură politică în Rusia.

Poate cel mai important lucru este că nu este clar cum vor evolua relațiile sale cu Moscova și cu Putin. Unii dintre aliații anteriori ai lui Putin care au căzut în dizgrația sa s-au confruntat cu mânia serviciilor de securitate ale Rusiei cei mai mulți dintre aceștia găsindu-și sfârșitul în circumstanțe bizare.

De asemenea, nu este clar ce rol i se va permite lui Prigojin, dacă i se va permite, să joace în calitate de lider al Grupului Wagner, ai cărui luptători au primit, de asemenea, oferta de intrare în Belarus.

Evgheni Prigojin aici alături de Viktor Bout (S) vizitând un producător de armament / Foto: Telegram

Ce se va întâmpla cu Wagner?

Fomentarea rebeliunii ar fi în mod normal periculoasă în Rusia lui Putin, unde chiar și actele modeste de disidență sunt aspru pedepsite. Dar autoritățile ruse au declarat marți că acuzațiile de "răzvrătire armată" împotriva lui Prigojin și a mercenarilor au fost retrase ca parte a acordului cu Lukașenko.

Duminică, presa de stat rusă a raportat că trupele Wagner s-au întors în taberele lor din regiunea Luhansk din estul Ucrainei, pe care Rusia o ocupă în mare parte și pe care a anexat-o ilegal toamna trecută. În același timp, Lukașenko a declarat marți că le oferă luptătorilor Wagner o bază pe care să o folosească în Belarus, deși nu era clar în ce condiții a fost făcută oferta, câți dintre mercenari o vor accepta sau ce vor face acolo.

Putin a declarat înainte de tentativa de revoltă că toate unitățile neregulate care luptă în Ucraina, inclusiv Wagner, vor trebui să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, o măsură pe care Prigojin a citat-o în acest weekend ca fiind o motivație cheie în spatele rebeliunii sale.

Având în vedere acest lucru, nu este clar cât de repede sau dacă armata rusă îi poate absorbi în rândurile sale. Aceasta pune sub semnul întrebării dorința luptătorilor Wagner de a servi și, eventual, de a muri sub noua structură oficială.

Doar atunci când se vor întoarce în luptă în Ucraina va fi posibil să se evalueze moralul și unitatea. Unele trupe ucrainene i-au considerat cei mai bine echipați, cei mai motivați și cei mai agresivi din punct de vedere tactic dintre toate forțele rusești.

Grupul operează în Republica Centrafricană, Mali și Sudan, iar în fiecare țară a oferit asistență militară în schimbul accesului la resursele naturale ale țărilor respective. În Mali, dovezile sugerează că au participat la masacrarea unor civili anul trecut, în timp ce în Republica Centrafricană sunt acuzați de The Sentry, un grup cu sediul la Washington care încearcă să expună corupția, de posibile crime de război.

Wagner părea să opereze în Africa în numele Kremlinului și nu este clar dacă Wagner va continua acum contractele sale pe continent sau se va retrage.

Este Putin mai puternic sau mai slab?

Nu sunt puțini experții care spun că Putin este acum slăbit din cauza revoltei, care a fost poate cea mai mare amenințare la adresa securității publice din timpul guvernării sale de peste două decenii. Analiștii notează că, pentru un lider care se străduiește să proiecteze duritate, promisiunea sa de sâmbătă de a-i aduce pe mercenari în fața justiției, pentru ca apoi să încheie rapid un acord prin care se pare că aceștia vor evita urmărirea penală, a reprezentat lovitură notabilă imaginii sale.

Dar, de atunci, Putin a încercat să proiecteze unitate și putere. Luni, el l-a catalogat pe Prigojin drept un trădător și a declarat că statul rus s-a consolidat "la toate nivelurile" împotriva revoltei. Marți, Putin a mulțumit armatei ruse pentru că "în esență a oprit un război civil".

Nu este clar cum s-ar putea manifesta o eventuală slăbire a puterii lui Putin, sau cât de repede și sub ce formă ar putea apărea orice nouă amenințare la adresa autorității sale.

El este judecat în parte în funcție de succesul Rusiei, sau de lipsa acestuia, pe câmpul de luptă din Ucraina, iar capacitatea trupelor Moscovei de a rezista unei contraofensive ucrainene care a început în această lună va oferi un test al autorității sale asupra armatei. Dar principalul public al domnului Putin este cel intern.

Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri la Kremlin devenit consultant politic, a declarat că discursul de luni a fost o "performanță extrem de slabă".

Acestea fiind spuse, după o perioadă de două zile în care fiecare oră a părut să adâncească pericolul pentru Putin în acest weekend, zilele și săptămânile următoare i-ar putea oferi oportunități de a reafirma o aură de stabilitate.

Acesta a părut cu siguranță să fie scopul său marți, când a ținut un discurs cu o coregrafie grandioasă în fața soldaților și a trupelor de securitate care stăteau în gardă în fața Kremlinului - o apariție publică rară care a inclus o sosire pe covorul roșu.

Cum va afecta războiul din Ucraina?

Cel puțin, grupul Wagner s-a confruntat cu câteva zile turbulente. Iar pentru armata ucraineană, a cărei contraofensivă se întețește, acest lucru nu poate face rău.

Întrebarea este în ce măsură Kievul poate profita de orice ezitare din partea Wagner. Faptul că unele trupe Wagner vor fi trecute sub comanda militară rusă începând cu 1 iulie ar putea zgudui organizația, cel puțin pe termen scurt.

Apoi, există întrebarea ce se întâmplă cu forța luptătorilor Wagner pe câmpul de luptă. Mercenarii au deschis calea Rusiei în lunile de lupte pentru orașul Bakhmut din estul Ucrainei, suferind pierderi masive de trupe pe parcurs.

Rămâne de văzut dacă acest lucru poate fi reprodus în cadrul forțelor armate ale Rusiei, care sunt în general plătite mai puțin și hrănite mai prost decât mercenarii Wagner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Trump. Foto: Pexels.com
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Palatul CEC

CEC Bank aniversează 160 de ani

CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...

Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Thyssenkrupp / FOTO: Wikipedia

Thyssenkrupp va concedia sau externaliza 11.000 de angajați

Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată

pixel