Ce sunt cipurile AI pe bază de lumină și cum funcționează
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cip / sursa foto: Freepik.com
Cip / sursa foto: Freepik.com
Agenția Internațională a Energiei prevede că inteligența artificială va consuma de 10 ori mai multă energie în 2026 decât în 2023 și că, tot atunci, centrele de date vor avea același consum de energie ca cel al Japoniei.

Una dintre cele mai promițătoare noi metode în acest domeniu implică procesarea informațiilor, nu cu ajutorul electricității, ci folosind, în schimb, fluxul de fotoni, fascicule minuscule de lumină.

Rezultatele recente sugerează că, pentru anumite sarcini de calcul pentru inteligența artificială, "cipurile optice", care folosesc lumină în loc de electricitate, ar putea oferi un avantaj.

Dezvoltarea acestora  "deschide calea pentru descoperiri în domenii care necesită procesare de mare viteză și eficiență ridicată, cum ar fi inteligența artificială", a declarat fizicianul Natalia Berloff de la Universitatea din Cambridge, conform Quantamagazine.com

Semnalele optice pot transporta mai multe informații decât cele electrice - au o lățime de bandă mai mare. Frecvențele optice sunt, de asemenea, mult mai mari decât cele electrice, astfel încât sistemele optice pot executa mai multe etape de calcul în mai puțin timp și cu mai puțină latență.

Teoretic, computerele optice ar putea funcționa procesând mai multe date și utilizând mai puțină energie. "Dacă am putea valorifica aceste avantaje, acest lucru ar deschide o mulțime de noi posibilități", a declarat Gordon Wetzstein, inginer electrician la Universitatea Stanford

Totuși, această tehnologie bazată pe lumina are unele neajunsuri. În mod esențial, fotonii, în general, nu interacționează între ei, astfel încât este greu ca un semnal de intrare să controleze un alt semnal, ceea ce reprezintă esența a ceea ce fac tranzistorii obișnuiți pentru procesoarele tradiționale. Tranzistorii funcționează, de asemenea, excepțional de bine. În prezent, aceste cipuri de mărimea unei monede de un miliard de exemplare sunt rezultatul a zeci de ani de îmbunătățiri progresive.

Deși calculul optic a avansat rapid în ultimii ani, este încă departe de a înlocui cipurile electronice care folosesc la dezvoltarea inteligenței artificiale. Aceste cipuri pe bază de lumină rulează modele mici, folosind modele vechi de rețele și sarcini de lucru mici, a declarat Bhavin Shastri de la Universitatea Queen's din Ontario. "Este foarte greu să faci o comparație de la egal la egal cu electronica", a spus el.

Sistemele de cipuri bazate pe lumina testate în laborator trebuie să fie extinse la scară mai mare înainte de a putea prezenta avantaje competitive. Pentru a obține un avantaj competitiv este totuși necesar o cantitate foarte mare din aceste cipuri. Acesta este motivul pentru care nimeni nu poate egala un cip fabricat de Nvidia, ale cărui cipuri alimentează multe dintre cele mai avansate sisteme de inteligență artificială din prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel