Ce urmează să se întâmple cu subvenția la energie. Mesajul ministrului Energiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Contor electric
Contor electric
Ministrul Energiei a făcut o serie de precizări legate de compensarea facturii la energie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că schema de compensare pentru energie electrică este prevăzută în legislație până în martie 2025. Oficialul amintit recomandările făcute de Comisia Europeană care spune că ieșirea din aceste scheme de compensare să se facă gradual până în 2025. Burduja a subliniat că schema în sine este mult mai sustenabilă în prezent, costând aproximativ 3 miliarde de lei anul viitor, în comparație cu 14-15 miliarde de lei acum doi an acest lucru fiind posibil datorită scăderii prețurilor pe piață.

Întrebat de ce statul subvenționează factura la curent electric pentru toată lumea, ministrul Energiei a explicat că schema de compensare/plafonare a fost adoptată în perioada crizei energetice pentru a oferi o soluție simplificată. Burduja a evidențiat că există praguri de consum care se pot corela cu veniturile, astfel încât cei cu venituri mai mici să plătescă tarife mai reduse. El a menționat că această schemă a permis pentru cinci milioane de gospodării din România să plătească doar 35 de lei pe lună pentru factura la curent.

Ministrul Energiei a subliniat că intenționează să mențină această stabilitate, oferind consumatorilor o cheltuială predictibilă lunar. Cu privire la durata funcționării acestui mecanism de subvenție din partea statului, Burduja a menționat că legislația stabilește ca acest program să se încheie în martie 2025, iar discuțiile recente la Bruxelles au recomandat o reducere graduală a acestor scheme de compensare până în 2025. El a menționat că ajustările au fost făcute pentru a face schema mai sustenabilă, iar aceasta a fost redusă la 3 miliarde de lei pentru anul viitor.

Burduja a atras atenția și asupra posibilelor repercusiuni ale conflictului din Orientul Mijlociu asupra pieței energiei. El a subliniat că, în contextul actual, este important ca România să profite de oportunități pentru a asigura predictibilitatea și stabilitatea consumatorilor în privința prețurilor la energie, a mai explicat oficialul la Prima TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel