Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că schema de compensare pentru energie electrică este prevăzută în legislație până în martie 2025. Oficialul amintit recomandările făcute de Comisia Europeană care spune că ieșirea din aceste scheme de compensare să se facă gradual până în 2025. Burduja a subliniat că schema în sine este mult mai sustenabilă în prezent, costând aproximativ 3 miliarde de lei anul viitor, în comparație cu 14-15 miliarde de lei acum doi an acest lucru fiind posibil datorită scăderii prețurilor pe piață.
Întrebat de ce statul subvenționează factura la curent electric pentru toată lumea, ministrul Energiei a explicat că schema de compensare/plafonare a fost adoptată în perioada crizei energetice pentru a oferi o soluție simplificată. Burduja a evidențiat că există praguri de consum care se pot corela cu veniturile, astfel încât cei cu venituri mai mici să plătescă tarife mai reduse. El a menționat că această schemă a permis pentru cinci milioane de gospodării din România să plătească doar 35 de lei pe lună pentru factura la curent.
Ministrul Energiei a subliniat că intenționează să mențină această stabilitate, oferind consumatorilor o cheltuială predictibilă lunar. Cu privire la durata funcționării acestui mecanism de subvenție din partea statului, Burduja a menționat că legislația stabilește ca acest program să se încheie în martie 2025, iar discuțiile recente la Bruxelles au recomandat o reducere graduală a acestor scheme de compensare până în 2025. El a menționat că ajustările au fost făcute pentru a face schema mai sustenabilă, iar aceasta a fost redusă la 3 miliarde de lei pentru anul viitor.
Burduja a atras atenția și asupra posibilelor repercusiuni ale conflictului din Orientul Mijlociu asupra pieței energiei. El a subliniat că, în contextul actual, este important ca România să profite de oportunități pentru a asigura predictibilitatea și stabilitatea consumatorilor în privința prețurilor la energie, a mai explicat oficialul la Prima TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.