Cea mai puternică turbină eoliană din lume, un demon cu două capete

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Turbină / FOTO: Unsplash
Turbină / FOTO: Unsplash
O companie chineză a demarat lucrările de montare a celei mai mari platforme de turbine eoliene plutitoare cu o capacitate unică în lume. 

Noua versiune conceptuală a MingYang Smart Energy, numită Ocean X, a fost lansată la apă din orașul-port Guangzhou, în sudul Chinei până la destinația sa finală, parcul eolian offshore Qingzhou IV din Yangjiang, Guangdong. Potrivit companiei, cele  191 de mile marine vor fi străbătute în 72 de ore.

Ocean X are o turbină dublă în formă de „V” și o capacitate totală de 16,6 MW. Producția anuală de 54.000 MWh ar putea alimenta aproximativ 30.000 de locuințe.

În decembrie 2023, compania a prezentat prima turbină eoliană rezistentă la taifun din istorie, cu o putere de 18 MW.

Consolidarea energiei eoliene offshore

Ca parte a unui efort global de eliminare treptată a combustibililor fosili, instalațiile de energie solară și eoliană au câștigat popularitate și sunt promovate ca sursele primare de energie ale viitorului.

Turbinele eoliene pot funcționa continuu, deși producția lor de energie electrică poate fluctua, în timp ce fermele solare sunt limitate prin faptul că nu pot produce energie electrică noaptea.

De-a lungul anilor, turbinele eoliene au crescut în dimensiune, producând mai multă energie electrică cu fiecare rotație. Inițial, scopul a fost de a muta turbinele eoliene în larg pentru a salva terenul pentru activități precum agricultura. Cu toate acestea, beneficiile captării vânturilor oceanice, mai rapide au condus la creșterea sectorului eolian offshore.

Nouă terenuri de fotbal 

Mingyang își propune să contribuie la tranziția globală către energie durabilă prin tehnologii inovatoare eoliene plutitoare offshore.

Acestea includ sistemele MySE 5,5 MW și MySE 7,25 MW, precum și o turbină eoliană plutitoare avansată de 16,6 MW (rotor dublu OceanX). Proiectate pentru a capta energia eoliană, aceste sisteme pot funcționa eficient până la depărtare de 100 de kilometri de țărm și la adâncimi de 100 de metri.

Concurând cu lideri mondiali precum Siemens Gamesa și rivali locali precum GoldWind și CSSC Haizhuang, turbinele de la MingYang variază în diametru de la 260, la 292 de metri și pot mătura o suprafață echivalentă cu nouă terenuri de fotbal.

Cu o capacitate anuală de 80 milioane kWh în estul Guangdong-ului, aceste turbine pot alimenta 96.000 de case și pot reduce emisiile de CO2 cu 66.000 de tone. Proiectate pentru viteze ale vântului medii până la mari, acestea încorporează „tehnologie activă anti-taifun” pentru a rezista la viteze ale vântului de până la 61 m/s.

Soluții eoliene avansate 

MingYang a creat noua platformă OceanX în asociere cu Huangpu Wenchong Shipbuilding Company și China State Shipbuilding Corporation. În 2020, a fost testat un prototip la scară 1:10, iar compania a finalizat instalarea platformei OceanX în aprilie anul acesta.

În vârful unei structuri în formă de V se află două rotoare contrarotative, fiecare acţionat fiind de turbine eoliene MySE16.6(T) ale căror pale au un diametru de 182 de metri. Pentru a asigura o stabilitate optimă, această structură este instalată pe o platformă plutitoare în formă de Y și întărită cu fibre de înaltă tensiune.

Platforma plutitoare, care cântărește aproximativ 16.500 de tone, este proiectată să funcționeze în ape mai adânci de 35 de metri, permițându-i să maximizeze resursele eoliene offshore.

 

Youtube video image

Sistem de acostare 

Potrivit companiei MingYang, capacitatea totală de rotire a turbinelor crește și mai mult eficiența acestora. Construcția platformei folosește beton de performanță ultra-înaltă pentru a îmbunătăți durabilitatea și economia.

OceanX folosește un sistem de acostare într-un singur punct, care își reduce influența asupra mediului marin și crește stabilitatea, chiar și în timpul taifunurilor.

În plus, platforma poate rezista la rafale de 260 km/h și la valuri de 30 de metri în condiții de uragan de categoria 5 Este impresionant să vezi că atunci când se confruntă cu vânt, poate încă produce electricitate în aceste condiții dificile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel