Cel mai "special" pensionar încasează, lunar, cât ia un român cu pensia minimă într-un an şi jumătate
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani, lei / Foto: Agerpres
Bani, lei / Foto: Agerpres
Casa Naţională de Pensii Publice vine cu informaţii despre valoarea pensiilor de serviciu. 

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în februarie 2024, de 11.053 persoane, în creştere cu 167 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.522) fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

În cazul beneficiarilor Legii 303/2002 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 23.180 lei, din care 20.564 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.551 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Făcând o comparaţie cu indemnizaţia socială (pensia minimă), care este în valoare de 1281 lei, ne dăm seama că acest "special" încasează într-o singură lună cât un român cu pensia minimă într-un an şi jumătate.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna februarie, 744 de persoane. Pensia medie era de 6.642 de lei, din care 3.047 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 781 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.726 de lei (3.126 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.374 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.925 de lei, din care 8.366 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 610 de persoane, media fiind de 9.704 de lei, din care 3.107 lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 2.022 de pensionari, pensia medie fiind de 5.908 de lei, din care 3.137 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel