Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
A scăzut preţul cireşelor pe măsură ce acestea s-au copt iar pieţele s-au umplut de fructe româneşti. Acestea se vând chiar şi cu 3 lei/kilogram. Cu o condiţie însă: să le culegeţi singuri din pom. Site-ul de vânzări OLX abundă de astfel de oferte. Iată câteva dintre anunţuri:
Cirese de Iunie din copac: 3 lei
Vand cirese direct din copac sau culese de mine. 5 lei culese de mine sau 3 lei direct din copac.
Vand Cirese neculese: 3 lei
Pentru mai multe detalii va rog frumos sa ma contactați, localitatea sat Loloiasca - Prahova.
Vand cirese - soi Stela si Van: 6 lei
Vand cirese soiurile Stela si Van. Cirese de masa sau pt productie. Ciresele sunt sortate in functie de calitate si calibru.
Vând cireșe ecologice: 5 lei
Vând cireșe bio destinate pentru consum sau pentru țuică. Pentru mai multe detalii, va rugam sa sunați la ...
Citeşte şi: Ministrul Agriculturii: ”El este cel care ține în viață statul român”
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre fermierii români, despre cum îi ajută statul și despre rolul lor în arhitectura economică a României.
Cât este agricultură de subzistență în România? Câte ferme au intrat deja ”în capitalism”, ca să spunem așa? ”Vă dau câteva cifre ca să puteam avea o imagine. Anul acesta am încheiat perioada de depunere a cerereilor de plată. S-au înscris 720 și ceva de mii de fermnieri. Dintre aceștia, doar 80.000 au formă juridică de organizare. Restul sunt persoane fizice. Iar la nivel de producție - mă opresc doar la cereale, am luat ca exemplu anul 2021 -, pe o suprafață de 30% din suprafața agricolă a țării au produs 70% din cantitatea de cereale. Asta cam 5000 de companii de performanță. În rest, avem fermieri mijlocii, care trebuie susținuți în continuare, fermieri mici care, la fel, trebuie susținut”, a spus ministrul Chesnoiu.
Un rol esențial
Totodată, el a ținut să precizeze că ”rolul fermierului mic este esențial în arhitectura statului român. În momentul acela va dispărea gospodăria țărănească sau fermierul mic, începe să dispară satul românesc. El este cel care ține în viață activitatea statului. Și atunci noi trebuie să venim cu programe complementare pentru fermierii mici și mijlocii și pentru fermierii care fac performanță”, a explicat interlocutorul jurnalistului Val Vâlcu.
Oferă liniște
De ce ne chinuim, în aceste condiții, să ținem satul, unde educația este cum este, unde sistemul sanitar este cum este a întrebat acesta? ”Pentru că peste 50% din populația țării locuiește în mediul rural, are potențial de autoasigurare a existenței sale, își asigură securitatea alimentară”, a spus Adrian Chesnoiu, apreciind că, în actual context internațional, securitatea alimentară este elementul care asigură liniște.
În același timp, ministrul Agriculturii a ținut să amintească faptul că s-au făcut investiții mari în infrastructura rurală, ”în asigurarea accesului la apă, la educație, pentru că este necesar”. Dar, a adăugat Chesnoiu, ”categoria fermierului de mijloc este cea care îți dă stabilitate. Pentru că, altfel, apar riscurile. Cu cât sunt mai puțini fermieri, se acumulează suprafețe tot mai mari și, prin urmare, și riscurile sunt mai mari.
Să vă dau un exemplu
În general, gospodărila țărănească este ținută, pe de o parte, de cei care au ieșit la pensie și s-au reașezat la sat, a grădina lor, își asigură independența alimentară, de cealaltă parte de tineri care s-au așezat la stat și încep să-și construiască ferme, trec de la subzistență la fermieri mici sau de mijloc și încep să desfăloare o activitate economică, ce poate fi sustenabilă.
Statul român trebuie să își direcționze cu grijă fermierii. Și vă dau un exemplu: zona de legume și fructe. Cu 2500 de metri pătrați de suprafață acoperită cu solarii, care sunt mai ușor de realizat, nu sunt sere, poți să asiguri venituri minime lunare pentru o familie de doi adulți și doi copii. Plus o hrană mai bună și de calitate”, a spus ministrul Chesnoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...