Cele mai mari SCUMPIRI nu vor fi în aprilie. Explicațiile unui expert
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pentru mulți, este ca un labirint fără ieșire
Pentru mulți, este ca un labirint fără ieșire
Este de așteptat ca Banca Națională a României să majoreze dobânda cheie cu 0,5% și, astfel, să ajungă la 3%, iar până la final de an, nivelul acestei dobânzi de referință ar putea să ajungă chiar la 5%. Ce înseamnă acest lucru a explicat consultantul Adrian Negrescu.

”Încă un pas spre scumpirea creditelor. Ieșim din zona creditelor ieftine, cum am avut în ultimii patru ani și ne ducem spre zona creditelor foarte scumpe pe care nu și le va permite mare parte dintre români, în condițiile în care doi din cinci români nu reușesc să se descurce cu banii. Scumpirea creditelor va interveni, probabil, treptat, în a doua parte a anului”, a spus analistul. 

Credite cu 30% mai scumpe

Potrivit afirmațiilor sale, românii trebuie să înțeleagă faptul că inclusiv ROBOR-ul, adică indicele după care se calculează împrumuturile acordate până în mai 2019, va continua să crească. ”S-a ajuns deja la 4,60. Probabil se va duce spre 6 spre finalul anului, iar cei care se află pe indicele IRCC, adică după mai 2019, se află la 1,86 și se va ajunge, probabil, spre 3. Acest lucru înseamnă credite cu cel puțin 30% mai scumpe din perspectiva ratelor în perioada următoare. 

Abia din 2023, spre finalul anului s-ar putea ca zona aceasta de creșteri de dobândă să se mai liniștească, astfel încât din 2024 să avem, din nou, la credite ceva mai ieftine”, consideră Adrian Negrescu.

Spre finalul anului viitor

Consultantul economic precizează că, prin această creștere a dobânzii, BNR încearcă să mai domolească din inflație, ”să mai stopeze din focul care a pârjolit, practic, întreaga economie. Din păcate nu va reuși, cel puțin pe termen lung, și ne uităm chiar la prognozele BNR, care arată că vârful de inflație, că cele mai mari creșteri de prețuri nu vor fi în aprilie, vor fi în iunie, de peste 11%. Urmând ca, treptat, prețurile să continuă să crească, dar cu o rată mai temperată și abia anul viitor, în decembrie 2023 să ajungem la o inflație de 3%. 

BNR încearcă inclusiv prin cursul de schimb să păstreze o oarecare stabilitate financiară a economiei. Este o misiune extrem de dificilă, dar care, până acum, reușește să rezolve măcar la nivel macroeconomic problemele generale. 

Citește și PNRR și pensiile românilor. ”Procentul de 9,4% nu reprezintă nimic”

Citește și Cursul valutar, între două provocări: inflația și incertitudinea (Analiză)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel