Războaiele anului 2020. Sunt trei și toate devastatoare

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Vremuri tulburi
Vremuri tulburi
Principalii factori de destabilizare a economiei mondiale sunt, în 2020, conflictul fierbine din Orientul Mijlociu, războiul rece dintre China și Statele Unite, bătălia împotriva schimbărilor climatice și, desigur, interacțiunea lor, consideră analistul economic Philippe Escard. 

”Prima și cea mai urgentă problemă o constituie conflictul fierbinte. Donald Trump a decis asasinarea unuia dintre principalii lideri ai regimului de la Teheran, asumându-și, astfel, riscul unui război real. Chiar dacă echilibrul de forțe este evident în defavoarea Iranului, Teheranul are mijloace pentru a crea haos în Golful Persic, care este centrul lumii petrolului. În prima linie se vor afla monarhiile Arabiei Saudite, Emitelor sau Qatarului, care adăpostesc baze americane pe teritoriul lor. Prețurile la petrol afișează o reacție moderată, dar un conflict serios ar putea schimba radical situația”, scrie expertul francez în paginile cotidianului Le Monde.

În opinia lui, Iranul nu este singurul factor destabilizator. ”Turcia intră într-un conflict intern în Libia. Iar motivul îl contituie petrolul”, explică Escard. ”Al doilea rău este tot un război, dar rece. El a fost declanșat tot de președintele american, neliniștit de ascensiunea economică a Chinei și de influența ei distrugătoare asupra industriei SUA. În replică, Beijinul a lansat un amplu proces de naționalizare a industriei sale, mai ales în domeniul tehnologiilor avansate. În doi ani, computerele, sistemele integrate și softurile instituțiilor administrative vor deveni locale”, arată expertul francez.

Citește și Previziunile ȘOCANTE ale Saxo Bank pentru 2020. Vai de noi!

”După 30 de ani de globalizare, care a scos China din sărăcie, regimul de la Beijing se consideră acum suficient de puternic pentru a se descurca fără tehnologii occidentale. O cortină de fier coboară asupra relațiilor comerciale internaționale. Din 2017, schimburile comerciale dintre cele două state s-au redus cu 9%, iar investițiile directe - cu 60%”, continuă autorul materialului din Le Monde.

”Al treilea pericol îl reprezintă omul devenit propria lui amenințare. Incendiile de vegetație care au pustiit Australia reprezintă exemplul despre cum natura știe să se răzbune. Shimbările climatie și lanțul de cicloane, incendii și inundații ar trebui să-i determine pe oameni să lupte împreună împotriva încălzirii globale. Dar, dimpotrivă, îi dezbină. În aceste condiții, nu ne rămâne decât să sperăm că, la un moment dat, ne va veni mintea la cap”, încheie comentatorul cotidianului francez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel