Centrala pe gaz de la Iernut, aproape de finalizare. Burduja: Doar 3% ne mai desparte de punerea în funcţiune

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că centrala pe gaze de la Iernut, un proiect început în 2016 şi care în 2019 s-a blocat la stadiul de 80%, a ajuns în prezent la un stadiu de execuţie de 97%.

"Astăzi, stadiul de execuţie a termocentralei de la Iernut este de 97%, ceea ce reprezintă un progres bun, dar încă insuficient. Doar 3% ne mai desparte de punerea în funcţiune. Atât de puţin şi totuşi atât de provocator... Conform actualului contract, lucrările trebuie terminate până pe 2 iunie anul curent", a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei.

Acesta a precizat că a avut, sâmbătă, o întâlnire cu echipele de conducere din partea Duro Felguera şi General Electric, cele mai importante companii implicate în proiect. "Am transmis un mesaj foarte ferm că nu vom mai tolera întârzierile, amânările şi pretextele. Responsabilitatea acestora revine constructorului, iar prioritatea noastră este să găsim soluţiile, în contextul dificultăţilor financiare pe care le întâmpină Duro Felguera, compania fiind în procedură de concordat preventiv", a subliniat ministrul Energiei.

Burduja a precizat că au fost găsite soluţii pentru accelerarea lucrărilor. "Una dintre acestea este plata directă de către compania românească a subcontractorilor. General Electric a agreat condiţiile pentru reluarea acordurilor. Săptămâna viitoare este critică pentru toate aceste demersuri de salvare a proiectului Iernut şi garantez public că atât Ministerul Energiei, cât şi Romgaz, companie din portofoliul nostru, vor face tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a duce investiţia dincolo de linia de sosire", a adăugat şeful de la Energie.

CCGT Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz, plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com

pixel