Cercetătorii au studiat și au descoperit SECRETUL ceaiului gustos

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un studiu complicat
Un studiu complicat
Revista Physics of Fluids a publicat lucrarea de cercetare elaborată de un grup de oameni de știință care au determinat proprietățile fizice ale peliculei ce se formează la suprafața ceaiului și care influențează gustul băuturii, dar și calitățile lui tămăduitoare. Pentru studiul lor, experții au folosit metoda reometriei interfazice biconice.

Probabil nu există persoană care să nu observat, măcar o dată în viață, cum, la suprafața ceaiului din cană sau ibric, se formează o peliculă după un timp oarecare. La atingere, respectiva peliculă se crapă precum o pojghiță subțire de gheață.  

Fiecare persoană a observat în viața sa un film pe suprafața ceaiului, care se formează după ce ceaiul a rămas de ceva timp. Acest film atrage privirea imediat și, dacă începeți să-l atingeți, începe să crape, ca gheața subțire.

Metoda folsită de oamenii de știință presupune măsurarea tensiuinii dinamice de suprafață.  În fizică, această secțiune studiază proprietățile substanțelor și modificările lor de formă și fluiditate.

Această metodă este utilizată în medicină, inginerie și geofizică. De asemenea, a fost folosită de oamenii de știință în studiul peliculei de pe suprafața ceaiului dintr-un vas. Au fost luați în considerare mai mulți parametri, cum ar fi, spre exemplu, nivelul de concentrație al ceaiului preparat, temperatura la care a fost pregătit și temperatura momentului de studiu, duritatea apei și aciditatea acestuia.

Unul dintre autorii studiului, Caroline Jacomin (Institutul de Tehnologie din Elveția), a precizat că a fost utilizat, de asemenea, un dispozitiv metalic plasat pe suprafața ceaiului. Pentru a afla densitatea peliculei și cât de puternică este, cercetătorii au urmărit rotația acestui dispozitiv și au studiat nivelul de rezistență al pojghiței.

Citește și Cinci plante care atrag bani! Cum trebuie să le păstrezi

Inițial, s-a crezut că acea peliculă se formează ca urmare a acțiunii frunzelor de ceai. Dar această teorie a fost infirmată. Oamenii de știință au arătat că cu cât este mai mare conținutul de sare de carbonat de calciu, cu atât folia la suprafață este mai groasă și mai densă.

Și, desigur, acest lucru se datorează apei folosite pentru prepararea ceaiului, care determină duritatea acestuia. De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că și condițiile în care este păstrat ceaiul, și anume stabilizatorii, afectează proprietățile peliculei. În consecință, cu cât aceasta este mai subțire și mai slabă, cu atât ceaiul este mai mai gustos, mai sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Despre prosumatori
Ședință de guvern
György Matolcsy
Donald Trump vorbește la telefon
Bărbat în vârsta, la telefon / Foto: Freepik
Oțelărie
Mihai Daraban
ANAF

Cine depune formularul 230. Cum se completează

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a...

Utilizator de internet / Foto: Freepik
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Inflație / FOTO: Freepik

România şi Ungaria, ţările cu cea mai mare inflaţie din UE

România şi Ungaria sunt ţările cu cea mai ridicată...

Lingouri de aur
Strangere de mana. Foto: Pexels.com
Unul dintre sediile Google / FOTO: Wikipedia
Agenție BRD

Pensionarii primesc 400 de lei înainte de Paște

Vești bune pentru pensionarii cu venituri mici. Aceștia...

CCIR explorează oportunitățile de investiții în Venezuela

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României,...

Muncitor în fabrică / FOTO: Freepik
Casa Albă
Sebastian Burdjuja / FOTO: Facbook
Totul a fost pe roșu
Euro / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Inși / FOTO: Freepik

Companiile listate la bursă care fac concedieri în Europa

Condițiile economice dificile și cererea slabă continuă...

foto: pexels.com
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com
Băuturi / FOTO: Freepik
Podul Giurgiu-Ruse

Măsuri pentru fluidizarea traficului la granița cu Bulgaria

Cătălin Predoiu anunţă măsuri concrete pentru...

Service auto / Foto: Freepik

pixel