Cercetătorii au studiat și au descoperit SECRETUL ceaiului gustos

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un studiu complicat
Un studiu complicat
Revista Physics of Fluids a publicat lucrarea de cercetare elaborată de un grup de oameni de știință care au determinat proprietățile fizice ale peliculei ce se formează la suprafața ceaiului și care influențează gustul băuturii, dar și calitățile lui tămăduitoare. Pentru studiul lor, experții au folosit metoda reometriei interfazice biconice.

Probabil nu există persoană care să nu observat, măcar o dată în viață, cum, la suprafața ceaiului din cană sau ibric, se formează o peliculă după un timp oarecare. La atingere, respectiva peliculă se crapă precum o pojghiță subțire de gheață.  

Fiecare persoană a observat în viața sa un film pe suprafața ceaiului, care se formează după ce ceaiul a rămas de ceva timp. Acest film atrage privirea imediat și, dacă începeți să-l atingeți, începe să crape, ca gheața subțire.

Metoda folsită de oamenii de știință presupune măsurarea tensiuinii dinamice de suprafață.  În fizică, această secțiune studiază proprietățile substanțelor și modificările lor de formă și fluiditate.

Această metodă este utilizată în medicină, inginerie și geofizică. De asemenea, a fost folosită de oamenii de știință în studiul peliculei de pe suprafața ceaiului dintr-un vas. Au fost luați în considerare mai mulți parametri, cum ar fi, spre exemplu, nivelul de concentrație al ceaiului preparat, temperatura la care a fost pregătit și temperatura momentului de studiu, duritatea apei și aciditatea acestuia.

Unul dintre autorii studiului, Caroline Jacomin (Institutul de Tehnologie din Elveția), a precizat că a fost utilizat, de asemenea, un dispozitiv metalic plasat pe suprafața ceaiului. Pentru a afla densitatea peliculei și cât de puternică este, cercetătorii au urmărit rotația acestui dispozitiv și au studiat nivelul de rezistență al pojghiței.

Citește și Cinci plante care atrag bani! Cum trebuie să le păstrezi

Inițial, s-a crezut că acea peliculă se formează ca urmare a acțiunii frunzelor de ceai. Dar această teorie a fost infirmată. Oamenii de știință au arătat că cu cât este mai mare conținutul de sare de carbonat de calciu, cu atât folia la suprafață este mai groasă și mai densă.

Și, desigur, acest lucru se datorează apei folosite pentru prepararea ceaiului, care determină duritatea acestuia. De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că și condițiile în care este păstrat ceaiul, și anume stabilizatorii, afectează proprietățile peliculei. În consecință, cu cât aceasta este mai subțire și mai slabă, cu atât ceaiul este mai mai gustos, mai sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Râul Corund se scurge în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Bancnote lei / sursa foto: Freepik.com / Vlad Ispas
Adrian Negrescu
Dosare
Sebastian Burduja
Factura. Freepik.com
Criză economică / Foto: Freepik

ASF se pregătește de noi scenarii de criză

ASF actualizează normele privind simularea situațiilor...

Ghișeu
Haine puse pe umerașe
Cărbune
Un agent al temutei ICE escortează o persoană pentru a fi expulzată / Foto: ICE
WhatApp / Foto: Freepik
Incendiu Grecia / Foto: iefimerida.gr / Facebook
Sediul ANRE
La benzinărie / FOTO: Freepik
Turkstream / Foto: botas.gov.tr
Sala de ședință din clădirea Guvernului
Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu

Firme tip "conductă", în vizorul ANAF

Fraudă de 1,8 milioane de lei cu o firmă de tip...

Nicușor Dan, președintele României

Discuţii Nicuşor Dan - sindicate, la Palatul Cotroceni

Preşedintele Nicuşor Dan discută, în această dimineaţă,...

Conferință la BCE / FOTO: BCE
Documente ANAF. Freepik.com
Renault / FOTO: Unsplash
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...


pixel