Cercetătorii au studiat și au descoperit SECRETUL ceaiului gustos

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un studiu complicat
Un studiu complicat
Revista Physics of Fluids a publicat lucrarea de cercetare elaborată de un grup de oameni de știință care au determinat proprietățile fizice ale peliculei ce se formează la suprafața ceaiului și care influențează gustul băuturii, dar și calitățile lui tămăduitoare. Pentru studiul lor, experții au folosit metoda reometriei interfazice biconice.

Probabil nu există persoană care să nu observat, măcar o dată în viață, cum, la suprafața ceaiului din cană sau ibric, se formează o peliculă după un timp oarecare. La atingere, respectiva peliculă se crapă precum o pojghiță subțire de gheață.  

Fiecare persoană a observat în viața sa un film pe suprafața ceaiului, care se formează după ce ceaiul a rămas de ceva timp. Acest film atrage privirea imediat și, dacă începeți să-l atingeți, începe să crape, ca gheața subțire.

Metoda folsită de oamenii de știință presupune măsurarea tensiuinii dinamice de suprafață.  În fizică, această secțiune studiază proprietățile substanțelor și modificările lor de formă și fluiditate.

Această metodă este utilizată în medicină, inginerie și geofizică. De asemenea, a fost folosită de oamenii de știință în studiul peliculei de pe suprafața ceaiului dintr-un vas. Au fost luați în considerare mai mulți parametri, cum ar fi, spre exemplu, nivelul de concentrație al ceaiului preparat, temperatura la care a fost pregătit și temperatura momentului de studiu, duritatea apei și aciditatea acestuia.

Unul dintre autorii studiului, Caroline Jacomin (Institutul de Tehnologie din Elveția), a precizat că a fost utilizat, de asemenea, un dispozitiv metalic plasat pe suprafața ceaiului. Pentru a afla densitatea peliculei și cât de puternică este, cercetătorii au urmărit rotația acestui dispozitiv și au studiat nivelul de rezistență al pojghiței.

Citește și Cinci plante care atrag bani! Cum trebuie să le păstrezi

Inițial, s-a crezut că acea peliculă se formează ca urmare a acțiunii frunzelor de ceai. Dar această teorie a fost infirmată. Oamenii de știință au arătat că cu cât este mai mare conținutul de sare de carbonat de calciu, cu atât folia la suprafață este mai groasă și mai densă.

Și, desigur, acest lucru se datorează apei folosite pentru prepararea ceaiului, care determină duritatea acestuia. De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că și condițiile în care este păstrat ceaiul, și anume stabilizatorii, afectează proprietățile peliculei. În consecință, cu cât aceasta este mai subțire și mai slabă, cu atât ceaiul este mai mai gustos, mai sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Înaltă tensiune / FOTO: Freepik

Producţia de energie electrică şi termică va scădea în 2025

Este estimarea Comisiei Naționale de Strategie și...

Mircea Fechet / FOTO: Facebook
Om de afaceri / FOTO: Freepik
Un adevărat monstru / FOTO: Wikipedia

Tansuo-3: China dezvăluie o premieră mondială

China și-a construit o reputație solidă în explorarea...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com
Renault
Va fi cea mai mare tranzacție a anului
Euro / sursa foto: Freepik.com

Datoria publică: „Trei” Europe și o singură monedă

Uniunea Europeană reunește țări cu istorii, structuri...

Militar chinez la laptop / FOTO: Freepik

China dezvoltă o armă energetică terifiantă

China face un pas înainte în cursa înarmărilor,...

Meta / sursa foto: Freepik.com

Meta renunță la programele dedicate diversității

Decizia vine la doar trei zile după ce compania a...

Statuia misionarului luteran danez-norvegian Hans Egede din capitala Groelandei, Nuuk
Compania NIS / FOTO: Wikipedia
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Poluare Kerci
Redacția Mediafax
Statuia Libertății din New York

Data de la care românii pot merge în SUA fără viză

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a...

Hidrocentrală / Foto: Freepik

Burduja anunță o premieră pentru 2025

Finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989...

Alexandar Vucic și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Sârbii renunță la armele rușilor. De ce s-au răzgândit

Serbia renunță la contractele de armament cu Rusia și...

Calcule / FOTO: Freepik

INS anunță că PIB-ul României a stagnat în T3 2024

Noile date marchează o ajustare față de estimările...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
OMV Petrom
Seismografe
Incendiu / FOTO: Captură ecran
Sir Keir Starmer

Elon Musk vrea să îl înlăture pe premierul Marii Britanii

Elon Musk, cel mai bogat om din lume și apropiat al...


pixel