Cercetătorii au studiat și au descoperit SECRETUL ceaiului gustos

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un studiu complicat
Un studiu complicat
Revista Physics of Fluids a publicat lucrarea de cercetare elaborată de un grup de oameni de știință care au determinat proprietățile fizice ale peliculei ce se formează la suprafața ceaiului și care influențează gustul băuturii, dar și calitățile lui tămăduitoare. Pentru studiul lor, experții au folosit metoda reometriei interfazice biconice.

Probabil nu există persoană care să nu observat, măcar o dată în viață, cum, la suprafața ceaiului din cană sau ibric, se formează o peliculă după un timp oarecare. La atingere, respectiva peliculă se crapă precum o pojghiță subțire de gheață.  

Fiecare persoană a observat în viața sa un film pe suprafața ceaiului, care se formează după ce ceaiul a rămas de ceva timp. Acest film atrage privirea imediat și, dacă începeți să-l atingeți, începe să crape, ca gheața subțire.

Metoda folsită de oamenii de știință presupune măsurarea tensiuinii dinamice de suprafață.  În fizică, această secțiune studiază proprietățile substanțelor și modificările lor de formă și fluiditate.

Această metodă este utilizată în medicină, inginerie și geofizică. De asemenea, a fost folosită de oamenii de știință în studiul peliculei de pe suprafața ceaiului dintr-un vas. Au fost luați în considerare mai mulți parametri, cum ar fi, spre exemplu, nivelul de concentrație al ceaiului preparat, temperatura la care a fost pregătit și temperatura momentului de studiu, duritatea apei și aciditatea acestuia.

Unul dintre autorii studiului, Caroline Jacomin (Institutul de Tehnologie din Elveția), a precizat că a fost utilizat, de asemenea, un dispozitiv metalic plasat pe suprafața ceaiului. Pentru a afla densitatea peliculei și cât de puternică este, cercetătorii au urmărit rotația acestui dispozitiv și au studiat nivelul de rezistență al pojghiței.

Citește și Cinci plante care atrag bani! Cum trebuie să le păstrezi

Inițial, s-a crezut că acea peliculă se formează ca urmare a acțiunii frunzelor de ceai. Dar această teorie a fost infirmată. Oamenii de știință au arătat că cu cât este mai mare conținutul de sare de carbonat de calciu, cu atât folia la suprafață este mai groasă și mai densă.

Și, desigur, acest lucru se datorează apei folosite pentru prepararea ceaiului, care determină duritatea acestuia. De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că și condițiile în care este păstrat ceaiul, și anume stabilizatorii, afectează proprietățile peliculei. În consecință, cu cât aceasta este mai subțire și mai slabă, cu atât ceaiul este mai mai gustos, mai sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel