Elena Mateescu: Anul agricol 2024–2025, printre cei mai secetoși din ultimul secol
România riscă să încheie anul...
După un declin al importurilor în acest an, Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2025, ceea ce va duce la o restrângere a cantităţii disponibile pe piaţă şi la diferenţe de preţ cu Asia, susţine organizaţia cu sediul la Paris.
"Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne limitată, incertitudinile afectând perspectivele pentru 2025", avertizează IEA, transmite Bloomberg
Estimările Agenţiei sugerează că va urma un alt an dificil pentru Europa, unde consumatorii încă sunt afectaţi de preţurile ridicate. Deşi în regiune preţurile la gaze au scăzut semnificativ, de la vârful crizei din 2022, ele încă sunt mai ridicate decât nivelul mediu înregistrat anterior. Extinderea riscurilor geopolitice - de la războiul din Ucraina la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu - a sprijinit creşterea preţurilor şi volatilitatea de pe piaţă.
Consumul de gaze în Europa, în scădere în 2024
Consumul de gaze în Europa ar putea scădea cu 2% anul acesta, comparativ cu 2023, conform previziunilor IEA. În industrie, cererea s-a redresat, dar rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, în timp ce folosirea gazelor în sectorul energiei continuă să scadă, datorită boom-ului regenerabilelor.
În 2025, cererea pe continent ar putea creştere cu 1%, previzionează IEA. Dacă fluxurile de gaze ruseşti via Ucraina sunt oprite anul viitor, atunci Europa va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate.
Pe plan global, consumul de gaze va atinge anul acesta un nivel record, tendinţa se va păstra şi în 2025, Asia rămânând principalul motor al creşterii, susţine IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Slovacia vrea tranzitarea gazului rusesc prin Ucraina
Slovacia are un interes puternic în a continua să lase petrolul și gazele să circule din Rusia spre vest prin Ucraina, a declarat joi, 3 octombrie, premierul Robert Fico, adăugând că se confruntă cu presiuni din partea Comisiei Europene pentru ca aceste fluxuri de aprovizionare să înceteze.
„Avem un interes fundamental în menținerea rutelor de tranzit pentru gaze și petrol prin Ucraina și le spunem acest lucru partenerilor noștri ucraineni”, a declarat Fico reporterilor, înaintea unei reuniuni a cabinetelor slovac și ucrainean de luni.
Țara central-europeană se confruntă cu amenințarea întreruperii livrărilor de gaz din Rusia după ce Kievul a ales să nu reînnoiască acordul de tranzit prin conductele sale începând cu 2025.
Fico a declarat că rutele alternative sunt prea scumpe, iar Slovacia dorește să rămână ea însăși o țară de tranzit.
„Există o presiune uriașă din partea Comisiei Europene ca nimic să nu vină de la est la vest”, a spus el.
La începutul acestui an, aprovizionarea cu petrol rusesc a Slovaciei și Ungariei a fost întreruptă după ce Ucraina a interzis Lukoil să treacă prin țară, după ce a pus grupul pe o listă de sancțiuni.
Această întrerupere a fost rezolvată după ce grupul ungar de petrol și gaze MOL, care deține rafinării în Ungaria și Slovacia, a ajuns la acorduri cu furnizorii și operatorii de conducte prin care a preluat în proprietate volumele de țiței de la granița Belarus-Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Capitalizarea Bursei de la...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...
Noi reguli pentru retrocedarea...
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Legea austerității a fost...
Autoritatea de Supraveghere...