În total, lumea va consuma în acest an 4.370 de tone de aur, cea mai mare cantitate de după 2015, şi în creştere uşoară faţă de cantitatea de 4.364 de tone în 2018, susţine firma de consultanţă Metals Focus. Aceeaşi firmă prognozează că preţul mediu al aurului va fi de 1.310 dolari uncia în acest an, în creştere faţă de 1.268 dolari uncia în 2018, acesta fiind cel mai ridicat preţ înregistrat după 2013.
În timp ce consumul de aur pentru bijuterii va creşte cu 3% în acest an până la 2.351 tone, graţie unei creşteri de 7% în India şi unui avans de 3% în China, primele două mari pieţe din lume, care vor compensa pentru scăderea cererii în Orientul Mijlociu, susţin analiştii de la Metals Focus. În schimb, achiziţiile de aur ale sectorului oficial, care au crescut cu aproape 75% în 2018 graţie achiziţiilor făcute de băncile centrale pentru a-şi diversifica rezervele, vor scădea cu 9% în acest an până la 600 de tone, se arată în raportul menţionat. De asemenea, cererea de aur pentru investiţii va rămâne practic nemodificată comparativ cu 2018 la 1.082 tone.
Citește și Aurul face jocurile în țara lui Putin. La ce renunță Rusia
În ceea ce priveşte oferta mondială de aur, raportul Metals Focus susţine că aceasta va creşte cu 1% până la 4.707 tone, graţie unei producţii mai mari în minele de aur şi a reciclării.
Aurul este în mod tradiţional o valoare de refugiu pentru investitori în perioade de incertitudine. Creşterea dobânzilor afectează aurul pentru că face investiţiile în lingouri de aur (care nu aduc randamente) mai puţin atractive pentru investitori. De asemenea, un dolar mai puternic poate afecta cererea pentru că face aurul mai scump pentru cumpărătorii cu alte valute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...