Certificat COVID. În ce țări este obligatoriu să prezinți dovada de vaccinare

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Certificatul verde a fost APROBAT de CNSU. Află unde devine OBLIGATORIU
Certificatul verde a fost APROBAT de CNSU. Află unde devine OBLIGATORIU
Certificatul digital european COVID-19 a intrat oficial în vigoare de la 1 iulie cu obiectivul de a relansa vara aceasta călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

Certificatul digital COVID este necesar în acest moment persoanelor care călătoresc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

De asemenea, Elveția, San Marino și Vatican sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru intrarea în vigoare a acestui certificat.

Numeroase state membre au început emiterea lui încă înainte de data oficială a intrării în vigoare, 1 iulie, dată de la care documentul este acceptat în întregul spaţiu european.

Cu acest document titularul său atestă dacă a fost vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat negativ pentru COVID-19 sau dacă a trecut recent prin această boală şi poate astfel să fie considerat imunizat.

Revine fiecărei ţări membre să decidă dacă, în plus faţă de testele PCR, acceptă şi testele antigen rapide. Comisia Europeană recomandă acceptarea ambelor şi armonizarea valabilităţii lor, sugerând ca testele PCR (negative) valabile să fie efectuate cu până la 72 de ore înaintea sosirii şi cele antigen cu până la 48 de ore, potrivit Agerpres.

MIPE: Testele PCR realizate în toate spitalele din România vor fi decontate din fonduri europene

Pentru a dovedi o infectare anterioară este necesar un test PCR pozitiv nu mai vechi de 180 de zile, termen pe care statele membre au libertatea să-l reducă; testele serologice nu sunt încă acceptate.

Vaccinurile acceptate pentru acest certificat sunt cele autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), şi anume Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson. Dar statele membre pot accepta şi alte vaccinuri, cum este cazul Ungariei, care foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik.

Certificatul digital european COVID-19 va fi valabil 12 luni. El conţine un cod QR şi o semnătură electronică ce atestă autenticitatea sa. Poate fi prezentat autorităţilor în varianta digitală pe smartphone sau imprimat.

În baza acestui certificat titularul său este scutit de carantină sau de testare suplimentară la sosirea într-un stat din UE, dar chiar şi aşa statele membre pot reintroduce astfel de restricţii în cazul celor sosiţi din alte state membre sau regiuni ale acestora unde situaţia epidemiologică s-a deteriorat, adică unde se înregistrează o creştere a numărului infectărilor sau răspândirea unor variante mai contagioase ale coronavirusului, cum ar fi de exemplu cazul variantei Delta a coronavirusului.

O astfel de măsură a fost deja luată de Germania, care a interzis practic călătoriile către şi dinspre Portugalia după ce varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta) a devenit predominantă în această ţară.

Este util în acest sens website-ul “Re-open EU”, care precizează condiţiile aplicabile în diferitele state europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel