Începe Programul Rabla pentru Tractoare
Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...
Această măsură, menită să accelereze vaccinarea anti-COVID-19, a fost anunţată de premierul Xavier Bettel încă pe 29 noiembrie. Liderul liberal a invocat atunci o rată de vaccinare "prea scăzută pentru a putea evita supraaglomerarea spitalelor", într-un moment în care informaţiile privind contagiozitatea puternică a Omicron generau din nou temeri cu privire la presiunea asupra sistemului sanitar.
În Luxemburg, 65% din populaţie este vaccinată cu schemă completă - o cifră mai mică decât în Franţa sau Belgia - şi 42% au primit doza booster sau doza de rapel, potrivit cifrelor oficiale.
Începând de sâmbătă, angajaţii care nu vor lucra de la distanţă vor trebui să prezinte la locul de muncă o dovadă că au fost vaccinaţi cu schemă completă, că au trecut prin COVID-19 sau un test antigen de cel mult 24 de ore (de 48 de ore pentru testele PCR).
Obligaţia vizează atât sectorul public, cât şi întreprinderile private. Salariatul care nu va prezenta un paşaport sanitar nu va putea fi, însă, disponibilizat, o garanţie obţinută printr-un acord între partenerii sociali şi executiv, validată printr-un vot în Parlament pe 16 decembrie.
Salariatul refractar sau care nu va putea prezenta un paşaport sanitar va trebui să-şi ia concediu sau să renunţe la salariul său după epuizarea zilelor de concediu, precizează autorităţile luxemburgheze.
Citește și Certificatul verde la muncă. Florin Cîțu este de acord, dar nu pentru toți
Citește și Certificatele verzi ale celor vaccinaţi cu acest ser vor fi anulate în această țară
Confederaţia sindicală OGBL a criticat "injustiţia socială" reprezentată de costul testelor, care s-ar putea ridica până la 600-700 de euro pe lună. "Pentru salariaţii cu venituri mici şi chiar medii, COVID-Check creează de facto obligativitatea vaccinării", denunţă organizaţia.
Luxemburg, un mic stat cu circa 630.000 de locuitori situat între Germania, Belgia şi Franţa, bate în mod regulat recorduri de contaminare în ultimele săptămâni, cu circa 30% de teste pozitive în ultimele zile. Cu 20 de persoane la terapie intensivă dintr-un total de 69 de pacienţi internaţi cu COVID-19, sistemul sanitar nu este deocamdată sub presiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore...
Gradul de acoperire prin...
Fiscul atrage atenția celor care obțin venituri din...
Gazprom a oprit livrările de gaz către Austria, o...
Prima doamnă a Braziliei, Janja...
Renumitul investitor Warrenn...
ByteDance Ltd., compania-mamă a TikTok, și-a stabilit o...
Președintele ales Donald Trump a anunțat că omul de...
Selecție a celor mai interesante știri ale zilei.
Ungaria intenţionează să reducă...
Gazprom a tăiat gazele către...
WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din...
Ministerul Energiei salută...
Prețurile energiei electrice în Europa continuă să...
Viitorul secretar al Sănătății din administrația Trump...
Grupaj de ştiri.
Rompetrol Rafinare raportează rezultate consolidate în...
Preţurile de referinţă la gaze...
Emisiile de gaze cu efect de...