ChatGPT, sfat pentru cei care vor să facă un credit ipotecar în 2023. Iată ce a răspuns inteligenţa artificială

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Am întrebat Chat GPT, aplicația care folosește inteligență artificială, dacă e bine să fac un credit ipotecar în 2023 sau e mai bine să mai aştept. Iată ce a răspuns acesta.

"Doresc sa fac un credit ipotecar. Ce imi recomanzi, să il fac anul acesta sau să mai aştept?", a fost întrebarea adresată ChatGPT.

Iată şi răspunsul:

"Luând în considerare faptul că nu am acces la informații specifice despre situația ta financiară și despre piața creditelor din țara ta, este dificil să dau un răspuns precis la întrebarea ta. Cu toate acestea, voi încerca să-ți ofer câteva informații generale care ar putea fi utile în luarea acestei decizii.

În general, atunci când iei un credit ipotecar, este important să iei în considerare nu numai costul inițial al împrumutului, ci și costul pe termen lung. Acest cost poate fi afectat de multe factori, cum ar fi rata dobânzii, inflația și valoarea proprietății. În plus, este important să te asiguri că îți poți permite ratele lunare și că ai suficientă stabilitate financiară pentru a face față unei eventuale creșteri a ratelor dobânzii.

În ceea ce privește momentul potrivit pentru a lua un credit ipotecar, acesta depinde de mai mulți factori. Dacă rata dobânzii este relativ scăzută și ai posibilitatea să obții un împrumut la un cost accesibil, poate fi avantajos să faci un credit ipotecar acum. În schimb, dacă rata dobânzii este ridicată sau dacă piața imobiliară este instabilă, poate fi mai bine să aștepți până când condițiile sunt mai favorabile.

În orice caz, înainte de a lua o decizie, este important să te consulți cu un specialist în domeniul creditelor și să examinezi atent opțiunile disponibile. Acesta îți poate oferi o evaluare mai precisă a situației tale și îți poate oferi sfaturi cu privire la momentul potrivit pentru a lua un credit ipotecar."

 

Din aceeaşi categorie: Numărul autorizaţiilor de construire pentru clăduri rezidenţiale a scăzut cu 18,5%, în ianuarie (INS)

 

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 18,5% în ianuarie 2023, comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

Astfel, în luna ianuarie 2023 s-au eliberat 2.079 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (-18,5% faţă de luna ianuarie 2022), cu o suprafaţă utilă totală de 560.129 mp (-7%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 70,4% sunt pentru zona rurală.

În luna ianuarie 2023 se evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-471 autorizaţii), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent. În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-153 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-105), Nord-Est (-85), Sud-Est (-65), Vest (-46), Sud-Vest Oltenia (-43) şi Sud-Muntenia(-5). Creştere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Centru (+31).

Pe de altă parte, în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2022, s-a înregistrat o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (+2,8%) şi o scădere a suprafaţei utile totale (-7,6%).

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în luna ianuarie 2023 s-a înregistrat o scădere (-18684 mp) a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale. În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia (-71806 mp), Nord-Vest (-21003), Vest (-7538) şi Sud-Est (-3747). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (+47095 mp), Bucureşti-Ilfov (+24984), Sud-Muntenia (+9123) şi Nord-Est (+4208).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Spital / Foto: Freepik
Camp petrolier / Foto: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Centrala nucleară de la Ostrovet, Belarus
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor

pixel