Cheltuieli record la TAROM în 2018. Pe ce s-au dus banii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cuc acuză un complot pentru falimentarea TAROM
Cuc acuză un complot pentru falimentarea TAROM
Compania TAROM a plătit în anul 2018 la bugetul de stat suma de 99,18 milioane de lei, în condiţiile în care 82,72 milioane de lei au fost taxele pe munca angajaţilor, potrivit datelor operatorului.

Cheltuielile de personal scad uşor în economia ultimilor 7 ani, însă recordul absolut al ultimilor 7 ani la capitolul cheltuieli se regăseşte la cele de reparaţii şi întreţinere motoare, care au ajuns anul trecut la 210,31 milioane de lei, de 10 ori mai mare decât în 2012. Cheltuielile totale preliminate pentru 2018 depăşesc 1,47 miliarde de lei, în creştere de la 1,27 miliarde de lei.

Cheltuieli combustibil

"Plusul de cheltuieli pentru anului 2018 este generat de surse indispensabile operării: controale aeronave, reparaţii motoare şi rotabile şi combustibili de aviaţie. Cheltuielile cu combustibilii de aviaţie sunt cele mai mari din ultimii patru ani, impactate mai ales de preţul combustibilului şi mai puţin de creşterea consumului", se spune în documentul companiei.

Costul mediu combustibil AVO a crescut în anul trecut la 2,980 lei/tonă, de la 2,439 lei/tonă în 2017 şi 2,023 lei/tonă în 2016.O cheltuială relevantă pentru 2018 o reprezintă de asemenea avansul pentru achiziţionarea celor cinci aeronave de la constructorul American Boeing şi ratele pentru folosirea celor două aeronave Boeing 737-800 NG intrate în flotă în anul 2017, respectiv circa 1,2 milioane de dolari/lună.

Citește și Bilete ieftine de avion de la TAROM. Pentru ce destinații

Cheltuielile cu softurile IT ajung la 5,8 milioane de lei, cifră comparabilă numai cu anul 2012. Din 2012 nu s-au generat investiţii consistente în sistemele electronice, iar sistemul CRM şi echipamentele necesare este generatorul de cheltuieli principal la acest capitol. "Reamintim că în 2018 s-a achiziţionat prima aplicaţie mobilă din istoria companiei (aproximativ 22.000 de euro)", afirmă TAROM.

Economii

Operatorul naţional aerian a făcut şi o serie de economii provenite din renunţarea la o parte din spaţiile închiriate de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (1,3 milioane de euro/an, respectiv aproximativ 6 milioane de lei/an), renegocierea serviciilor de handling cu prestatorii (700.000 euro/an), renegocierea contractului cu transportatorul contractat pentru transportul personalului (713.000 euro/2 ani la 439.781 euro/2 ani), asigurarea nouă de sănătate care acoperă aproximativ 1.800 de beneficiari cu o economie de 3,44 milioane de euro/3 ani), economie consistentă prin valorificarea aeronavelor A310 (26,5 milioane dolari/2 ani pentru reoperaţionalizarea celor două aeronave + venituri de 5,5 milioane de dolari din valorificare) şi încheierea contractului de leasing operaţional cu Boeing pentru două aeronave 737-800 NG cu perioadă de graţie la plată de 24 de luni: (14.592.000 dolari la o rată negociată de 304.000 dolari/lună pentru fiecare aeronavă).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel