China acuză G7 de calomnie. Beijingul denunţă „intenţiile sinistre ale SUA”

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
China acuză G7 de calomnie. Beijingul denunţă „intenţiile sinistre ale SUA”
China acuză G7 de calomnie. Beijingul denunţă „intenţiile sinistre ale SUA”
China a denunţat luni o declaraţie a liderilor Grupului celor Şapte în care Beijingul a fost mustrat cu privire la o serie de probleme, precizând că este un amestec grav în afacerile interne ale ţării.

Liderii G7 au cerut duminică Chinei să respecte drepturile omului în regiunea musulmană Xinjinag, Hong Kongului să păstreze un grad înalt de autonomie şi a subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwanului – toate, probleme extrem de sensibile pentru Beijing.

Ambasada Chinei de la Londra a transmis că este extrem de nemulţumită şi se opune cu hotărâre la menţiunile despre Xinjiang, Hong Kong şi Taiwan care distorsionează faptele şi prezintă „intenţii sinistre ale câtorva ţări precum Statele Unite”.

De când vom avea certificatele digitale COVID

„Nu trebuie intervenit în afacerile interne ale Chinei, reputaţia Chinei nu trebuie calomniată şi interesele Chinei nu trebuie încălcate„, se arată în declaraţie.  „Ne vom apăra hotărât suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare, şi vom riposta la tot felul de nedreptăţi şi încălcări impuse Chinei„.

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a afirmat, citat de Reuters, că declaraţia de duminică de la G7 este o mişcare semnificativă pentru grup, în timp ce liderii s-au adunat în jurul nevoii de a „contracara şi de a concura” cu China pentru provocări care variază de la protejarea democraţiei până la cursa tehnologică.

Ambasada Chinei a transmis că G7 ar trebui să facă mai multe lucruri care să conducă la promovarea cooperării internaţionale în loc să creeze artificial confruntări şi fricţiuni.

În altă ordine de idei, la summit-ul G7, preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe premierul britanic Boris Johnson să se asigure că procesul de pace din Irlanda de Nord este protejat pe fondul disputei cu Bruxellesul privind acordurile comerciale post-Brexit, a dezvăluit Casa Albă. Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a mai precizat că Biden – care se declară mândru de rădăcinile sale irlandeze – a avut o „discuţie sinceră” cu Johnson despre această chestiune în timpul summitului G7 din Cornwall. „Preşedintele, în mod natural şi cu profundă sinceritate, l-a încurajat pe prim-ministru să protejeze Acordul din Vinerea Mare şi progresele făcute sub acesta. Nu voi intra în detalii dincolo de aceasta”, a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel