China şi-a exprimat puternica nemulţumire faţă de remarcile făcute cu referire la ea de miniştrii de externe din G7 la recenta lor reuniune de la Tokyo şi a îndemnat acest grup să pună capăt incitării la confruntare, relatează Reuters, citând un comunicat al Ambasadei chineze din Japonia.
La reuniunea de marţi şi miercuri de la Tokyo, a cărei agendă a fost dominată de războiul dintre Israel şi Hamas, şefii diplomaţiilor din grupul celor şapte state puternic industrializate (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) au lansat de asemenea un apel către China să-şi revizuiască politicile comerciale, să nu asiste Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, să menţină pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi să permită Hong Kongului un anumit nivel de autonomie.
"China va contracara cu hotărâre orice campanii de defăimare ale forţelor externe", a notat ambasada chineză, adăugând că protestează ferm împotriva intenţiilor altor ţări de a îngrădi China în ce priveşte Taiwanul.
Beijingul consideră comentariile critice la adresa politicii sale cu privire la Taiwan şi Hong Kong drept interferenţă în afacerile sale interne. Taiwanul, pe care China în priveşte drept teritoriu al său, este cea mai sensibilă problemă în acest sens.
Preşedinta Tsai Ing-wen a insulei autoguvernate a asigurat în ce o priveşte că va continua să coopereze cu membrii G7 în direcţia unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise.
În privinţa Hong Kongului, retrocedat în 1997 Chinei de Marea Britanie, sub garanţia menţinerii formulei "o ţară, două sisteme" timp de cel puţin 50 de ani, mai multe state occidentale au reamintit în repetate rânduri Beijingului să protejeze principiile democratice, libertăţile şi autonomia teritoriului, apreciind că acestea au avut de suferit după implementarea unei noi legi a securităţii naţionale, în 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...