China câștigă milioane de dolari pe spinarea americanilor
Autor: Simona Haiduc | 06 oct 2022, 10:29
Și ce dacă este împotriva tuturor regulilor!
Și ce dacă este împotriva tuturor regulilor!
Este o schemă folosită de China pentru gaze naturale lichefiate pe care le cumpără din Statele Unite. 

Pe fondul scăderii cererii interne de gaze naturale lichefiate (GNL), China vinde resursele excedentare achiziționate din Statele Unite către Europa, afirmă cotidianul american The Wall Street Journal, citând sursele proprii. . Acest lucru a fost raportat de The Wall Street Journal (WSJ), citându-și sursele, menționând că volumul livrărilor ar putea indica o dependență tot mai mare a Rusiei de China.

"Companiile chineze care au semnat contracte pe termen lung pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate în SUA vând surplusul și câștigă sute de milioane de dolari pe fiecare transport", a precizat WSJ. Se precizează că printre principalii clienți ai cantităților excedentare de GNL revândut se numără țările europene, Japonia și Coreea de Sud. În același timp, de la începutul anului 2022, de șapte ori mai puține nave americane încărcate cu gaze naturale lichefiate au acostat în China comparativ cu perioada similară din 2021 (133 față de 19).

În ciuda unei creșteri generale a vânzărilor de GNL din China către UE, volumele nu sunt suficiente pentru a ajuta Europa să evite o criză energetică tot mai gravă în această iarnă, potrivit ziarului. "Rusia a apelat la China pentru sprijin economic și politic după invazia din Ucraina, dar companiile chineze subminează încercările disperate ale Moscovei de a semăna discordie în Europa prin oprirea exporturilor de gaze", sunt de părare analiștii ziarului.

Exporturile de GNL din Rusia către China au crescut cu 30% în acest an, potrivit cifrelor de livrare consultate de WSJ. Ce fac chinezii cu aceste volume uriașe? Răspunsul este simplu: cantitățile de care nu are nevoie le revinde. Unde? Pe piața cea mai chinuită în această perioadă de timp, adică în Europa, care, pe fondul restricțiilor impuse Rusiei se confruntă cu un puternic deficit de gaze naturale și cu o creștere spectaculoasă a prețurilor. 

Citește și Doi chinezi au plănuit să înființeze un ”mini-stat” în Insulele Marshall

Publicația japoneză Nikkei susține doar pațial această ipoteză, apreciind că, ceea ce ignoră presa de peste Ocean ”este faptul că nu este vorba de «surplus» – la urma urmei, dacă ar fi fost așa, importurile chinezești de GNL rusesc s-ar fi prăbușit. Nu – cuvântul corect pentru a descrie GNL-ul pe care China îl vinde Europei este «rusesc»”, subliniază Nikkei. 

Importurile de GNL din Europa au crescut cu 60% față de anul precedent în primele șase luni ale anului 2022, potrivit firmei de cercetare Kpler. JOVO Group din China, un mare trader de GNL, a dezvăluit recent că a revândut o încărcătură de GNL unui cumpărător european.

Alt intermediar din Shanghai a declarat pentru Nikkei că profitul obținut în urma unei astfel de tranzacții ar putea fi de ordinul zecilor de milioane de dolari sau chiar să ajungă la 100 de milioane de dolari. Cel mai mare rafinator de petrol din China, Sinopec Group, a recunoscut, de asemenea, în cadrul unei teleconferințe privind rezultatele din aprilie, că a canalizat surplusul de GNL pe piața internațională.

Presa locală a afirmat că numai Sinopec a vândut 45 de încărcături de GNL, adică aproximativ 3,15 milioane de tone. Cantitatea totală de GNL chinezesc care a fost revândută este probabil mai mare de 4 milioane de tone, echivalentul a 7% din importurile de gaze ale Europei în semestrul care a trecut până la sfârșitul lunii iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe