China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Angajat chinez / FOTO: Freepik
Angajat chinez / FOTO: Freepik
Sunt date statistice care își vor influența cu precădere piețele materiilor prime.

În primele trei luni ale anului, economia Chinei a cunoscut o evoluție peste așteptări de bună, reiese din datele oficiale publicate marți, informații binevenite pentru factorii de decizie de la Beijing care încearcă să susțină creșterea pe fondul crizei imobiliare care atârnă ca o piatră de moară și a unor datorii mari.

Pentru a stimula economia, care se chinuie să își revină după pandemia de COVID, guvernul chinez a adoptat măsuri de sprijin, atât de politică financiară, cât și monetară. Beijingul vrea să atingă, anul acesta, o creștere de aproximativ 5%, țintă considerată ambițioasă de numeroși analiști, în opinia cărora cifrele pe 2023 au fost probabil umflate.

Potrivit datelor publicate marți de Biroul Național de Statistică (NBS), în primul trimestru, Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu o rată anuală de 5,3%, față de 4,6% estimarea experților consultați de  Reuters și după +5,2% în trimestrul IV din 2023.

Trimestrial, economia chineză a afișat un avans de 1,6% în perioada ianuarie-martie, depășind din nou consensul situat la +1,4%. Aceste date sugerează că măsurile de stimulare desfășurate de Beijing dau roade, în timp ce a doua cea mai mare economie a lumii este slăbită de o criză din sectorul imobiliar, datorii municipale mari și investiții care lasă de dorit din sectorul privat.

Fitch a retrogradat săptămâna trecută la negative perspectivele de creditare pentru China, invocând riscuri tot mai mari pentru perspectivele finanțelor publice, deoarece guvernul continuă să investească masiv în infrastructură și producția de produse tehnologice de ultimă oră.

Prin aceste cheltuieli, Beijingul intenționează să susțină economia, în timp ce consumatorii nu se grăbesc să-și cheltuiască veniturile, iar întreprinderile rămân timide în ambițiile lor.

Producția industrială a crescut în martie cu 4,5% pe parcursul unui an, în timp ce consensul a dat o creștere de 6,0%, după +7,0% în primele două luni ale anului.

Mai mult, vânzările cu amănuntul, un indicator cheie al consumului, au crescut luna trecută cu 3,1% anual, încetinind după creșterea de 5,5% înregistrată în perioada ianuarie-februarie. Analistii se asteptau in medie la o crestere de 4,6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel