China, marele câștigător al investițiilor în energie curată

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Mai mult de jumătate din investiții ajung sunt concentrate în China
Mai mult de jumătate din investiții ajung sunt concentrate în China
Dintre economiile emergente și în curs de dezvoltare, China concentrează cea mai mare parte a investițiilor în energie curată, este lider la această categorie, arată un raport comun al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) și al Corporației Financiare Internaționale (IFC), care solicită o creștere rapidă a investițiilor private.

Acest raport, rezultatul muncii IEA, o ramură a OCDE cu sediul la Paris și a IFC, membru al grupului Băncii Mondiale, este publicat în ajunul summitului pentru un nou pact financiar organizat, ce-și va deschide lucrările vineri, la Paris.

Concluzia studiului este cât se poate de clară: „aproximativ 770 de miliarde de dolari sunt investite în energie curată în fiecare an în economiile emergente și în curs de dezvoltare, dar cea mai mare parte ajunge doar în câteva economii mari”.

China este în frunte, acumulând două treimi din acest total, mai precis 511 miliarde de dolari investiți, mult înaintea Africii, care înregistrează doar 32 de miliarde. Restul se concentrează în special în India și Brazilia, alte două mari economii în curs de dezvoltare.

Ilustrand această dominație, China a instalat 100 GW de capacitate nouă de generare a energiei fotovoltaice în 2022, acumulând în doar un an, de zece ori mai mult decât cei 11 GW de capacitate solară în funcțiune în toată Africa, potrivit experților.

„Lumea energetică de astăzi se schimbă rapid, dar există un risc major ca multe țări din întreaga lume să rămână doar simpli spectatori”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un comunicat.

Astăzi, cei 775 de milioane de oameni din întreaga lume care nu au acces la electricitate trăiesc în țări cu economii emergente și în curs de dezvoltare, potrivit raportului.

„Pentru a satisface nevoile tot mai mari de energie”, menținând în același timp încălzirea globală la +1,5°C în comparație cu lumea preindustrială, „investițiile, publice și private în energie curată în economiile emergente și în curs de dezvoltare vor trebui să crească decât de trei ori” la 2,2 trilioane de dolari pentru 2,8 trilioane de dolari pe an la începutul anilor 2030 și în 2050.

Excluzând China, „creșterea este și mai mare, echivalând cu înmulțirea investițiilor anuale cu șapte” la un nivel de 1.400 până la 1.900 miliarde de dolari.

Fie că este vorba de electricitate cu emisii scăzute de carbon, infrastructură, combustibili cu emisii scăzute și eficiență energetică, există o urgență: „Necesarul de investiții depășește cu mult capacitatea de finanțare publică, ceea ce face urgentă extinderea rapidă a finanțării în proiectele de energie curată prevăzute sau deja lansate în economiile emergente și în curs de dezvoltare”, a spus Birol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel