România poate profita de alegerea lui Trump? Adrian Negrescu: Moment T0 pentru România
Alegerea lui Donald Trump în...
În urma recentei sale ofensive diplomatice, China pare hotărâtă să își consolideze legăturile cu țările occidentale. Și, în special, să își aprofundeze relațiile cu Franța, încercând să profite de întâlnirea dintre președintele chinez și omologul său francez în timpul recentului summit G20, desfășurat la Bali. A fost prima întrevedere a celor doi lideri după trei ani.
În timp ce această întâlnire de la Bali a permis Beijingul să spere la o viitoare vizită oficială a lui Emmanuel Macron în China, Beijingul pregătește terenul. Luni seară, în timpul unei întrevederi cu omologul său francez, Catherine Colonna, ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi, a explicat că țara sa speră la evoluții "mai importante" și "pozitive" în relațiile sale cu Franța în următoarele luni.
Aprofundarea cooperării economice
Subliniind că Xi Jinping și Emmanuel Macron "au avut o întâlnire fructuoasă la Bali, care a consolidat înțelegerea și încrederea reciprocă", șeful diplomației chineze a explicat că Beijingul este pregătit să "consolideze comunicarea strategică cu Franța". Acest lucru este menit să "dea un nou impuls cooperării bilaterale".
Chiar dacă perspectivele de creștere a economiei chineze sunt îngrijorătoare, așa cum au arătat noile previziuni ale Băncii Mondiale, ministrul de Externe al Chinei a schițat foaia de parcurs pentru această viitoare colaborare. În special, el a sugerat că "Beijingul este pregătit [...] să adâncească relațiile de cooperare" în numeroase domenii de activitate, de la comerț, agricultură și aviație, la energie verde, sănătate, medicină și tehnologie.
Relansarea relațiilor cu Uniunea Europeană
Dincolo de relațiile bilaterale, este evident că, în spatele acestei manevre diplomatice cu Paristul, Beijingul caută însă și altceva. O acțiune mult mai amplă, unde Franța ar urma să joace, potrivit cotidianului economic Les Echos, un rol strategic. Pentru Les Echos nu există nici un subiu că autoritățile de la Beijing au înțeles că este timpul să revigoreze relațiile cu Uniunea Europeană. Iar Franța pare platforma unde se vor face jocurile.
Nu întâmplător șeful diplomației de la Beijing a declarat că țara sa apreciază faptul că Franța este "o putere centrală în Uniunea Europeană", chiar dacă există numeroase zone de tensiune între Beijing și Bruxelles: de la situația drepturilor omului în Xinjiang la tensiunile recurente în jurul Taiwanului și tensiunile mai recente cu Lituania, care a permis Taipeiului să deschidă o reprezentanță oficială și care se află astfel în vizorul Chinei.
Franța, un pion cheie
În acest context, Catherine Colonna a profitat de ocazie pentru a-i cere " omologului său să continue reechilibrarea relațiilor cu Uniunea Europeană în direcția unei mai mari reciprocități economice și comerciale și a încurajat China să își deschidă piața pentru investitorii europeni".
Ea a reiterat, de asemenea, "rolul pe care China l-ar putea juca pentru a determina Rusia să înceteze războiul său de agresiune în Ucraina". Acest lucru intervine într-un moment în care Moscova și Beijingul sunt pe cale să se angajeze în noi manevre navale comune în Marea Chinei de Est.
Analiștii se întreabă dacă apropierea de Franța și, implicit, de Uniunea Europeană nu anunță o îndepărtare a Chinei de Statele Unite. O schimbare de perspectivă care, fără îndoială, se nu se întâmpla peste noapte. Dar, subliniază experții, este o oportunitate pentru ambele părți de a clarifica numeroasele aspecte ”cenușii” din relațiile bilaterale pentru a stabili un parteneriat avantajos pentru ambele părți. În special din punct de vedere economic.
Citește și SUA vor retrage companiile chineze de pe lista lor neagră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...