Potrivit lui Chirițoiu, cele trei companii implicate nu au notificat Consiliul Concurenței despre această achiziție. "În primă fază, trebuie analizate datele tranzacției și apoi vom vedea dacă au undă verde pentru a finaliza achiziția," a explicat Chirițoiu. Consiliul Concurenței urmează să evalueze detaliile acestei tranzacții pentru a asigura conformitatea cu reglementările concurențiale și pentru a proteja interesele consumatorilor.
Achiziția Telekom România de către Digi și Clever Media ar putea avea un impact semnificativ pe piața telecomunicațiilor din România, motiv pentru care Consiliul Concurenței dorește să se asigure că tranzacția respectă toate normele legale înainte de a fi aprobată.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat marţi, la Miercurea-Ciuc, referindu-se la anunţata tranzacţie privind achiziţia Telekom, că instituţia pe care o conduce încă nu a fost notificată, dar imediat ce acest lucru se va întâmpla va efectua analiza de concurenţă, care va merge în paralel cu analiza pe securitate naţională, care se va face la nivelul Guvernului.
"Digi a anunţat ieri (luni - n.red.) că va sprijini achiziţia Telekomului. (...) O să vedem. N-am primit până acum nicio notificare, deci de-abia intenţia între cele două companii, sau cele trei companii, că Telekomul vrea să vândă, Telekom Germania vrea să vândă şi vrea să cumpere una din firmele domnului Tomşa împreună cu Digi. Deci, această tranzacţie, repet, e o formă nouă. Tranzacţia veche au retras-o vineri, ne-au anunţat luni că vor să restructureze tranzacţia prin intervenţia lui Digi, au anunţat Bursa (...) Dar aşteptăm şi noi să primim detaliat detaliile tranzacţiei şi atunci o să facem noi analiza de concurenţă, care va merge în paralel cu analiza pe securitate naţională, care se face la nivelul Guvernului. Deci, ambele dimensiuni vor fi analizate. (...) Ştiu că de doi ani se chinuie Telekom să vândă operaţiunile din România. Ce pot să spun? Le urăm succes, în acelaşi timp trebuie şi ei să respecte nişte reguli în această ţară. Trebuie să fim siguri că cel care cumpără Telekom va putea să menţină infrastructura în funcţiune, va respecta contractele pe care le are cu clienţii şi fiind vorba de o infrastructură critică de comunicaţie există şi această dimensiune privind securitatea naţională. Deci, instituţiile de securitate naţională vor să se asigure că noul operator, repet, e capabil (...) să gestioneze infrastructura într-un mod care asigură protejarea intereselor de securitate ale statului", a declarat Bogdan Chiriţoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei se află la Miercurea-Ciuc unde, alături de mai mulţi membri ai conducerii instituţiei şi de experţi în domeniu, va avea întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai firmelor din regiune, discuţiile fiind axate pe regulile privind acordarea ajutoarelor de stat şi derularea achiziţiilor publice, dar şi pe legislaţia de concurenţă.
Digi România a încheiat luni un acord de principiu pentru achiziţionarea, prin vehiculul West Network Invest, a unei deţineri de peste 99,99% din capitalul social al Telekom România Mobile Communications, de la Hellenic Telecommunications Organization, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Societatea informează piaţa că, în data de 27 mai 2024, Digi România SA (Digi) a încheiat un acord de principiu privind principalii termeni şi condiţii pentru achiziţionarea de către West Network Invest SRL, un vehicul investiţional deţinut majoritar de către Digi şi minoritar de către grupul Clever Media, a unei deţineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom România Mobile Communications SA (Telekom România Mobile) de la Hellenic Telecommunications Organization SA", se spune în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...