Cât costă benzina și motorina la început de săptămână
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Legat de declarația secretarului de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, care a anunțat că este posibil să se revină asupra deciziei de a cere clienților Gazprom ruble pentru gazele naturale furnizate din Rusia și să se revină la dolar și euro, Dumitru Chisăliță a declarat că ”orice joc de acest gen înseamnă creștere de prețuri. De ieri (joi, n.r), de când a semnat Putin decretul respectiv, prețul gazelor a crescut cu 10%. Este un joc mediatic, care nu este gratis. El costă.
Cât priveşte importurile de gaz rusesc făcute de România, Chisăliţă ne-a declarat că acestea s-au redus spre zero. ”S-au redus foarte mult livrările pe Isaccea și Negru Vodă, dar s-au redus pentru ca nu existau capacități, nu erau capacități rezervate. Într-adevăr, de câteva zile nu s-au mai rezervat capacități pe Isaccea și Negru Vodă, dar a fost o decizie a intermediarilor din România. Nu se poate pune pe seama rușilor.
Dacă rezervarea ar fi fost făcută și nu ar fi venit gaze, ar fi fost posibilă o astfel de interpretare. Există, desigur, niște neînțelegeri, dar nu este vorba că cineva ar fi oprit ceva”, a subliniat expertul în energie.
"Din punctul meu de vedere, povestea cu rublele este doar o mutare, iar ceea ce părea logic era creșterea prețurilor la gaze. Undeva în subsidiar s-a urmărit și întărirea rublei, dar scopul principal a fost creșterea prețului la gaze naturale. Dacă privim ultimele 30 de zile, se poate observa următorul fenomen. Cam o dată la cinci zile a apărut câte o chestie, un fake news, o nouă poziție, iar fiecare dintre aceste abordări media s-au lăsat cu creșteri de preț. În ceea ce ne privește, trebuie să înțelegem acest joc ca un joc de șah, al gazelor, în cazul de față, care are drept scop creșterea prețurilor. Ce poate fi mai ușor decât să ieși la televizor și să vorbești trei minute și să crească prețul”, a concluzionat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
***
Într-o declarație făcută în fața jurnaliștilor, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea revenirii la plata pentru gazele naturale rusești în dolari și euro. Potrivit precizărilor sale, decizia adoptată de șeful statului privind trecerea contractelor la gaze încheiate cu ”țările neprietenoase” pe plata în ruble poate fi anulată. El a menționat că, pe viitor, ar putea exista mai multe variante. Peskov a amintit, de asemenea, că trecerea la ruble nu presupune că livrările pentru neplata facturilor vor fi sistate imediat.
Între timp, Gazprom a anunțat că a început să trimită clienților ei din Europa înștiințări oficiale privind noua formulă de plată a gazelor. După cum precizează agenția Interfax, este vorba de 21 de țări, printre care Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Danemarca, Japonia, Polonia, România, Slovenia și Slovacia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...