Chisăliță: Nu toți bolnavii beneficiază de preț plafonat la energie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
Profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, atrage atenția că nu toți bolnavii care au nevoie de dispozitive medicale, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat la energie!

Noua lege a plafonării prețului la energie, stabilește că doar clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere vor beneficia de un astfel de preț.

Conform prevederilor legii plafonării prețului la energie, intrată săptămâna trecută în vigoare, nu toți bolnavii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat la energie electrică. 

Legea prevede că doar în situația în care bolnavul care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor este și client – respectiv este titularul contractului de furnizare energie electrică, va beneficia de un preț plafonat la energie electrică la un nivel de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus. 

În situația în care contractul de furnizare a energiei electrice este pe numele unui alt membru din familie – soț, soție, copii, părinți etc., atunci nu va beneficia de acest preț

În lipsa unei modificări a legii, rezolvarea problemei se poate face doar prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele persoanei bolnave care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. Această soluție însă, restrânge dreptul unei persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Dumitru Chisăliță mai spune că: ”Este momentul să spunem STOP aberațiilor, amăgirilor, bătăii de joc la adresa românilor” și  solicită reprezentanților statului ”să intervină și să rezolve criza creată de Legea 357/2022 (Legea plafonării prețului la energie), dezvoltată de Guvern, aprobată de Parlament și promulgată de Președinte, care în mod laș au împins în față ANRE (care nu au fost parte la apariția acestei legi) pentru a încasa toate loviturile, dar care legal nu poate să facă mai nimic”. 

Citește și:

Controversă cu facturile la energie. Chisăliţă: Legea plafonării obligă mulți români să achite mai mult la energie electrică

"Legea plafonării obligă mulți români să achite mai mult la energie electrică, nu doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru anul 2022", spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI.

"Un cititor al siteului Asociației Energia Inteligentă (www.asociațiaenergiainteligenta.ro) a semnalat un aspect, care sincer a scăpat în analiza noii legi a plafonării prețului la energie: articolul introdus în lege care stabilește că plafonarea se aplică la un singur loc de consum, nu se aplică doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru ultimele 4 luni din anul 2022. Aberant!

Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate, ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat. Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant! Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel