Christine Lagarde (BCE): Trebuie redus „rapid” ajutorul bugetar pentru energie
Autor: Simona Haiduc | 16 Martie 2023, 17:23
Christine Lagarde dă asigurări că sectorul bancar se simte bine / Foto: https://www.facebook.com/christinelagarde/photos?locale=ro_RO
Christine Lagarde dă asigurări că sectorul bancar se simte bine / Foto: https://www.facebook.com/christinelagarde/photos?locale=ro_RO
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a cerut guvernelor să demareze „rapid” măsuri de reducere a sprijinului financiar acordat gospodăriilor și întreprinderilor, pe fondul trendului de descreștere a prețurilor la energie. 

„Este important să începem rapid să reducem aceste măsuri într-un mod concertat”, în timp ce „prețurile energiei sunt în scădere”, pentru a evita o „creștere a presiunilor inflaționiste pe termen mediu”, a declarat ea, joi, în urma șefinței de politică monetară a BCE, în cadrul căreia s-a decis o nouă majorare cu 50 puncte de bază a dobânzii de referință.

Comentând, pe de altă parte, deciziile instituției pe care o conduce, Lagarde a ținut să sublinieze că „nu există niciun compromis între prețuri și stabilitatea financiară. BCE rămâne ferm determinată să lupte împotriva inflației”, a precizat Lagarde, adăugând că „sectorul bancar se afla într-o situație mult mai puternică decât în ​​2008”. O precizare menită să calmeze spiritele pe piețele financiare pe fondul problemelor cu care se confruntă banca elvețiană Credit Suisse, despre care unii analiști consideră că se află la un pas de faliment. 

Luis de Guindos, vicepreședintele instituției monetare, a estimat, la rândul său, că „rate mai mari au fost pozitive pe marjele băncilor”, subliniind în trecere expunerea generală la Credit Suisse a fost „foarte limitată”. 

În ceea ce privește previziunile BCE, autoritatea monetară și-a revizuit în jos prognoza de inflație, rămânând însă peste ținta de 2% pentru anii următori: Banca Centrală Europeană mizează, acum, pe o inflație de 5,3% în medie anul acesta în zona euro, față de cele 6,3% anticipate în decembrie 2022.

Previziunile entru 2024 au fost revizuite la 2,9% și la 2,1% cele pentru 2025. Instituția monetară precizează că noile sale proiecții macroeconomice au fost finalizate la începutul lunii martie, așadar înaintea „apariției recentelor tensiuni pe piețele financiare”. 

BCE și-a revizuit și perspectiva pentru inflația de bază, adică excluzând energia și alimentele, la 4,6% în medie în acest an. În ceea ce privește creșterea economică, BCE anticipează o creștere a produsului intern brut cu 1% în 2023 față de 0,5% anterior.

Citește și BCE a majorat cu 50 de puncte cele trei rate cheie ale dobânzii

BCE spune într-un comunicat că se preconizează că inflația va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi (16 martie a.c.) să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE, în conformitate cu hotărârea sa de a asigura revenirea la timp a inflației la ținta pe termen mediu de 2%. Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanța unei abordări dependente de date în ceea ce privește deciziile Consiliului guvernatorilor referitoare la ratele de politică monetară, care vor fi determinate de evaluarea perspectivelor inflației în funcție de datele economice și financiare primite, de dinamica inflației subiacente și de puterea de transmitere a politicii monetare....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

EximBank își schimbă numele

Banca de Export Import a României - EximBank SA va deveni Exim Banca...

Pariați responsabil: ghid pentru un joc în siguranță

Grație evoluției tehnologiei și internetului, astăzi...

Tesla produce în Germania jumătate din obiectivul propus

În prima etapă de expansiune, compania intenționează să...

Ajutor de minimis pentru producția de usturoi

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)...

Orașele cu cele mai ieftine și cele mai scumpe chirii

Cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi...

Crossuri externe