Christine Lagarde (BCE): Trebuie redus „rapid” ajutorul bugetar pentru energie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Christine Lagarde dă asigurări că sectorul bancar se simte bine / Foto: https://www.facebook.com/christinelagarde/photos?locale=ro_RO
Christine Lagarde dă asigurări că sectorul bancar se simte bine / Foto: https://www.facebook.com/christinelagarde/photos?locale=ro_RO
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a cerut guvernelor să demareze „rapid” măsuri de reducere a sprijinului financiar acordat gospodăriilor și întreprinderilor, pe fondul trendului de descreștere a prețurilor la energie. 

„Este important să începem rapid să reducem aceste măsuri într-un mod concertat”, în timp ce „prețurile energiei sunt în scădere”, pentru a evita o „creștere a presiunilor inflaționiste pe termen mediu”, a declarat ea, joi, în urma șefinței de politică monetară a BCE, în cadrul căreia s-a decis o nouă majorare cu 50 puncte de bază a dobânzii de referință.

Comentând, pe de altă parte, deciziile instituției pe care o conduce, Lagarde a ținut să sublinieze că „nu există niciun compromis între prețuri și stabilitatea financiară. BCE rămâne ferm determinată să lupte împotriva inflației”, a precizat Lagarde, adăugând că „sectorul bancar se afla într-o situație mult mai puternică decât în ​​2008”. O precizare menită să calmeze spiritele pe piețele financiare pe fondul problemelor cu care se confruntă banca elvețiană Credit Suisse, despre care unii analiști consideră că se află la un pas de faliment. 

Luis de Guindos, vicepreședintele instituției monetare, a estimat, la rândul său, că „rate mai mari au fost pozitive pe marjele băncilor”, subliniind în trecere expunerea generală la Credit Suisse a fost „foarte limitată”. 

În ceea ce privește previziunile BCE, autoritatea monetară și-a revizuit în jos prognoza de inflație, rămânând însă peste ținta de 2% pentru anii următori: Banca Centrală Europeană mizează, acum, pe o inflație de 5,3% în medie anul acesta în zona euro, față de cele 6,3% anticipate în decembrie 2022.

Previziunile entru 2024 au fost revizuite la 2,9% și la 2,1% cele pentru 2025. Instituția monetară precizează că noile sale proiecții macroeconomice au fost finalizate la începutul lunii martie, așadar înaintea „apariției recentelor tensiuni pe piețele financiare”. 

BCE și-a revizuit și perspectiva pentru inflația de bază, adică excluzând energia și alimentele, la 4,6% în medie în acest an. În ceea ce privește creșterea economică, BCE anticipează o creștere a produsului intern brut cu 1% în 2023 față de 0,5% anterior.

Citește și BCE a majorat cu 50 de puncte cele trei rate cheie ale dobânzii

BCE spune într-un comunicat că se preconizează că inflația va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi (16 martie a.c.) să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE, în conformitate cu hotărârea sa de a asigura revenirea la timp a inflației la ținta pe termen mediu de 2%. Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanța unei abordări dependente de date în ceea ce privește deciziile Consiliului guvernatorilor referitoare la ratele de politică monetară, care vor fi determinate de evaluarea perspectivelor inflației în funcție de datele economice și financiare primite, de dinamica inflației subiacente și de puterea de transmitere a politicii monetare....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil

pixel