Christine Lagarde: Puseul inflaţionist în Europa va fi mai lung decât se preconiza

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Christine Lagarde: Puseul inflaţionist în Europa va fi mai lung decât se preconiza
Christine Lagarde: Puseul inflaţionist în Europa va fi mai lung decât se preconiza
Banca Centrală Europeană consideră în continuare că recenta creştere a ratei inflaţiei în zona euro peste ţinta sa de 2% este un fenomen temporar şi se aşteaptă ca presiunile preţurilor să se reducă anul următor, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg.

Cu toate acestea, Lagarde a recunoscut că puseul inflaţionist din Europa va dura mai mult decât preconiza iniţial BCE dar cu toate acestea condiţiile favorabile de finanţare create de politica monetară ultra-relaxată a BCE sunt încă esenţiale pentru revenirea economiei zonei euro din pandemia de COVID-19.

"Chiar dacă actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult decât preconiza, ne aşteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor", a declarat Lagarde în conferinţa de presă de după reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE. Lagarde a subliniat că principalii factori care stimulează inflaţia sunt preţurile la energie, creşterea cererii legată de redeschiderea economiei şi efectele reducerii TVA în Germania. "Ne aşteptăm ca aceşti factori să se atenueze pe parcursul anului următor", a spus Christine Lagarde.

Evoluție COLOSALĂ a criptomonedei Shiba Inu. Miliardari cu numai 1.000 € investiți

Luna trecută, rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la 3,4% şi potrivit unor estimări preliminare a continuat să urce până la 3,7% în octombrie. Aceasta a ridicat unele semne de întrebare cu privire la cât de adecvată este politica BCE privind achiziţii mari de obligaţiuni şi dobânzi negative la depozite.

Lagarde a dezvăluit că subiectul inflaţiei a dominat discuţiile în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE. "Am vorbit despre inflaţie, inflaţie, inflaţie", a spus Lagarde. "Ne-am testat analizele şi suntem încrezători că aceste analize privind temporalitatea acestor categorii este corectă şi va conduce la un declin pe parcursul lui 2022. Admit, va dura puţin mai lung decât ne aşteptam", a recunoscut preşedintele BCE.

În luna septembrie, prognozele BCE arătau spre o inflaţie în zona euro de 2,2% în acest an, pentru ca anul viitor să se reducă la 1,7% şi la 1,6% în 2023, însă este foarte probabil ca aceste estimări să fie revizuite în sus în decembrie, când instituţia de la Frankfurt va da publicităţii noile sale prognoze.

Economiştii intervievaţi de Reuters şi-au majorat şi ei prognozele de inflaţie şi acum se aşteaptă la o creştere a preţurilor în zona euro de 2,3% în acest an, una de 1,8% în 2022 şi un avans de 1,6% în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex

pixel