În opinia acestuia, faptul că Fitch a păstrat ratingul de ţară este foarte important, pentru că acest aspect contează atunci când România apelează la împrumuturi.
"Agenţia Fitch a păstrat ratingul de ţară al României, este foarte important de spus acest lucru. Cu toate estimările de deficit, a noastră de 6,7%, a Fitch mai mare - este foarte important, pentru că atunci când mergem să ne împrumutăm ratingul este foarte important. Da, a retrogradat perspectiva, a schimbat perspectiva la negativ. Eu cred că acest lucru se întâmplă cam pentru toate ţările din lume în acest moment. Dar în acelaşi timp mesajul foarte important pe care l-a dat Fitch a fost acela că România poate să-şi revină (...). Putem să avem o revenire în 'V' . Ei, bineînţeles că au pus câteva condiţii acolo, pe care le luăm şi noi în calcul, ne uităm la ele, dar revenirea economiei este în estimarea celor de la Fitch şi putem să revenim cu perspectiva 'stabil', vă spun, cred că la următoarea evaluare a celor de la Fitch. Veţi vedea că vor schimba perspectiva, dacă programele pe care le-am luat în calcul până acum şi ceea ce avem în plan pentru viitor va fi implementat aşa cum trebuie", a afirmat Cîţu, marţi seara, la Digi 24.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, a informat sâmbătă, 18 aprilie, Ministerul Finanţelor Publice (MFP). De asemenea, Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.
Citește și Fitch: Deficitul României poate ajunge la 8% din PIB
"Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a revizuit perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, pe fondul influentelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare. În evaluarea realizată, agenţia de rating recunoaşte atât eforturile de consolidare fiscală ale actualului guvern, cât şi măsurile întreprinse pentru a răspunde crizei sanitare şi socio-economice declanşate de virusul SARS-CoV-2", se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MFP.
De asemenea, Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings prognozează că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, urmând ca în 2021 să se reducă la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activităţii economice, potrivit unui comunicat al Fitch, dat publicităţii tot sâmbătă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...