Cifre amețitoare. China a făurit mama tuturor bulelor imobiliare

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
China are un fond locativ uriaș
China are un fond locativ uriaș
22% din fondul locativ urban al Chinei era în 2018 neocupat, potrivit unui studiu publicat în urmă cu trei ani. Aceasta înseamna că  peste 50 de milioane de locuințe erau goale.

Ca să ne facem o idee mai clară asta înseamnă că populația a două Românii ar putea încăpea în apartamentele respective.

Încă din 2017 plana scenariul de coșmar pentru factorii de decizie politică ca proprietarii de locuințe neocupate să se grăbească să vândă dacă încep să apară fisuri pe piața imobiliară, provocând o spirală a prețurilor. Datele provenite dintr-un sondaj realizat în acel an, sugera, că eforturile Beijingului de a reduce speculațiile imobiliare - considerate de lideri o amenințare cheie la adresa stabilității financiare și sociale - eșuează.

"Nu există nicio altă țară cu o rată de neocupate atât de mare", a declarat profesorul Gan Li, de la Universitatea Sud-Vest de Finanțe și Economie din Chengdu. "În cazul în care apare vreo fisură pe piața imobiliară, locuințele care vor fi evacuate vor lovi China ca un potop."

Bineînțeles, încă nu știm cu adevărat ce bănci sunt expuse la aceasta și la firme chinezești similare, sau cu cât de mult, scrie redacția Bloomberg. Acesta ar putea fi un lucru frumos de rezolvat înainte de a se întâmpla o altă criză. Sunt doar spirite aici! Mai rău, există mult mai multe firme chineze care se bazează prea mult pe finanțarea complexă a lanțului de aprovizionare, așa cum a făcut Evergrande, avertizează analista Bloomberg Anjani Trivedi.

Economia Chinei se duce de-a dura! E criză? DRASTICĂ revizuire a previziunilor

”Dar să sperăm că ne putem baza pe Beijing pentru a unge angrenajele financiare și a evita o repetare a acelei zile din 2008, când toți banii au luat brusc foc. În același timp, Beijingul are dorințe contradictorii care nu-i vor face munca mai ușoară. Vrea să elimine efectul de pârghie din sistemul său și, în același timp, să se debaraseze de dependența de combustibilii fosili”, scrie și analistul David Fickling. ”Acestea sunt obiective admirabile, dar se întâmplă să atace și cei doi piloni ai creșterii economice a Chinei din ultimele decenii. Cum va înlocui aceste structuri portante?”, a conchis economistul.

Autoritatea de reglementare financiară din Singapore a interogat cele trei bănci din această țară cu privire la expunerea lor la China Evergrande Group, alăturându-se altor centre globale în examinarea potențialelor consecințe ale crizei datoriilor dezvoltatorului imobiliar.

Autoritatea monetară din Singapore a solicitat informațiile de la creditori săptămâna trecută, potrivit unor persoane care au cunoștință despre acest subiect și care au cerut să nu fie identificate deoarece nu sunt autorizate să discute informații private. Solicitările au făcut parte din monitorizarea regulată a băncilor de către MAS, a declarat una dintre persoane.

În timp ce problemele de la Evergrande, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, s-au întâmplat în China, toți cei trei creditori din Singapore - DBS Group Holdings Ltd., Oversea-Chinese Banking Corp. și United Overseas Bank Ltd. - au operațiuni în China continentală și în Hong Kong.

Banca centrală din Hong Kong și Rezerva Federală a SUA au cerut, de asemenea, creditorilor să raporteze angajamentele lor financiare față de Evergrande, cel mai mare emitent chinez de obligațiuni cu randament ridicat, denominate în dolari.

Dezvoltatorul a ratat săptămâna trecută plata dobânzilor datorate către cel puțin doi dintre cei mai mari creditori bancari ai săi, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin

pixel