Cifre amețitoare. China a făurit mama tuturor bulelor imobiliare
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
China are un fond locativ uriaș
China are un fond locativ uriaș
22% din fondul locativ urban al Chinei era în 2018 neocupat, potrivit unui studiu publicat în urmă cu trei ani. Aceasta înseamna că  peste 50 de milioane de locuințe erau goale.

Ca să ne facem o idee mai clară asta înseamnă că populația a două Românii ar putea încăpea în apartamentele respective.

Încă din 2017 plana scenariul de coșmar pentru factorii de decizie politică ca proprietarii de locuințe neocupate să se grăbească să vândă dacă încep să apară fisuri pe piața imobiliară, provocând o spirală a prețurilor. Datele provenite dintr-un sondaj realizat în acel an, sugera, că eforturile Beijingului de a reduce speculațiile imobiliare - considerate de lideri o amenințare cheie la adresa stabilității financiare și sociale - eșuează.

"Nu există nicio altă țară cu o rată de neocupate atât de mare", a declarat profesorul Gan Li, de la Universitatea Sud-Vest de Finanțe și Economie din Chengdu. "În cazul în care apare vreo fisură pe piața imobiliară, locuințele care vor fi evacuate vor lovi China ca un potop."

Bineînțeles, încă nu știm cu adevărat ce bănci sunt expuse la aceasta și la firme chinezești similare, sau cu cât de mult, scrie redacția Bloomberg. Acesta ar putea fi un lucru frumos de rezolvat înainte de a se întâmpla o altă criză. Sunt doar spirite aici! Mai rău, există mult mai multe firme chineze care se bazează prea mult pe finanțarea complexă a lanțului de aprovizionare, așa cum a făcut Evergrande, avertizează analista Bloomberg Anjani Trivedi.

Economia Chinei se duce de-a dura! E criză? DRASTICĂ revizuire a previziunilor

”Dar să sperăm că ne putem baza pe Beijing pentru a unge angrenajele financiare și a evita o repetare a acelei zile din 2008, când toți banii au luat brusc foc. În același timp, Beijingul are dorințe contradictorii care nu-i vor face munca mai ușoară. Vrea să elimine efectul de pârghie din sistemul său și, în același timp, să se debaraseze de dependența de combustibilii fosili”, scrie și analistul David Fickling. ”Acestea sunt obiective admirabile, dar se întâmplă să atace și cei doi piloni ai creșterii economice a Chinei din ultimele decenii. Cum va înlocui aceste structuri portante?”, a conchis economistul.

Autoritatea de reglementare financiară din Singapore a interogat cele trei bănci din această țară cu privire la expunerea lor la China Evergrande Group, alăturându-se altor centre globale în examinarea potențialelor consecințe ale crizei datoriilor dezvoltatorului imobiliar.

Autoritatea monetară din Singapore a solicitat informațiile de la creditori săptămâna trecută, potrivit unor persoane care au cunoștință despre acest subiect și care au cerut să nu fie identificate deoarece nu sunt autorizate să discute informații private. Solicitările au făcut parte din monitorizarea regulată a băncilor de către MAS, a declarat una dintre persoane.

În timp ce problemele de la Evergrande, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, s-au întâmplat în China, toți cei trei creditori din Singapore - DBS Group Holdings Ltd., Oversea-Chinese Banking Corp. și United Overseas Bank Ltd. - au operațiuni în China continentală și în Hong Kong.

Banca centrală din Hong Kong și Rezerva Federală a SUA au cerut, de asemenea, creditorilor să raporteze angajamentele lor financiare față de Evergrande, cel mai mare emitent chinez de obligațiuni cu randament ridicat, denominate în dolari.

Dezvoltatorul a ratat săptămâna trecută plata dobânzilor datorate către cel puțin doi dintre cei mai mari creditori bancari ai săi, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel