Creștere modestă a forței de muncă în România
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Oamenii de afaceri se plâng de o bună bucată de vreme că nu mai găsesc lucrătorii de care au nevoie motiv pentru care deja au început că ”importe” fortă de muncă din Orientul Îndepărtat. Ritmul alert de îmbătrânire a populației și emigația masivă au avut ca rezultat o ”sărăcire” a numărului de persoane apte dar și doritoare de muncă.

Numărul mediu al salariaţilor în anul 2017 a fost de 4.945.900 persoane, în creştere cu 186.500 persoane comparativ cu anul precedent, se spune într-un comunicat al INS.

Efectivul salariaţilor la 31 decembrie 2017 a fost de peste 5,362 milioane persoane, mai mare cu 138.600 persoane faţă de sfârşitul anului precedent. 

În profil regional, efectivul salariaţilor a înregistrat creşteri faţă de sfârşitul anului 2016 în toate regiunile de dezvoltare. Cele mai semnificative creşteri ale efectivului de salariaţi de la sfârşitul anului s-au înregistrat în regiunile Centru (+24.100 persoane), Nord-Vest (+23.300 persoane) şi Bucureşti-Ilfov (+21.800 persoane). În regiunea Bucureşti-Ilfov se concentrează aproape 22% din salariaţii din economie. 

Regiunile de dezvoltare în care activităţile sectorului primar depăşesc ponderea medie pe ţară (2,4% pe total economie) sunt Sud-Muntenia (4,1%), Sud-Est (3,8%), Nord-Est (3,2%), Vest (2,8%) şi Sud-Vest Oltenia (2,7%). 

Regiunile de dezvoltare care concentrează o proporţie semnificativă a salariaţilor în sectorul industriei şi construcţiilor sunt Vest, Centru, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia (43,7%, 43,2%, 40,7%, 40,5%, 37,9%, faţă de 35,4% media pe ţară). 

Cea mai mare pondere a salariaţilor din serviciile comerciale se regăseşte în regiunea Bucureşti-Ilfov (62,1% faţă de 42,9% pe total economie), iar în sectorul serviciilor sociale cea mai mare pondere s-a înregistrat în regiunea Nord-Est (26,1% faţă de 19,3% media pe ţară). 

La sfârşitul anului 2017, efectivul salariaţilor din societăţile cu capital privat a fost majoritar (75,9%) şi a înregistrat o creştere cu 2,9% comparativ cu anul precedent. 

Distribuţia salariaţilor după forma juridică a întreprinderilor în care lucrează arată că cei angajaţi în societăţile comerciale au reprezentat 79,4% din efectivul total de salariaţi, în creştere cu 2,7% faţă de anul precedent. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar - 21 mai. Leul dă semne de revenire

Curs valutar BNR, 21 mai 2024.

Lege pentru menținerea TVA timp de încă 10 ani

O nouă inițiativă legislativă se află pe masa de lucru a...

Construcțiile în cădere liberă? Cifrele momentului

Institutul Național de Statistică a publicat cele mai...

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou.


pixel