Cine sunt băieții deștepți din Energie, pe seama cărora România ar putea pierde a treia tranșă din PNRR

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Parlament
Parlament
Cine sunt directorii generali, președinții de consilii de administrații sau de supraveghere ai companiilor de stat din Energie care au speriat Vestul? De ce este pe cale România să nu primească acum, după unele estimări, câteva sute de milioane de euro? Ce înseamnă guvernanță corporativă, transparență și ce s-a înțeles în țară?

I. Care-i treaba cu țintele, jaloanele, tranșele din PNRR

După ce a analizat cererea de plată a celei de-a III-a tranșe din PNNR, Comisia anunța, în data de 15 octombrie 2024, că propune suspendarea plății deoarece "nu au fost atinse șase jaloane". "Este vorba despre reforme ale guvernanței întreprinderilor de stat (C4.R2/M79, C6.R2/M121 și C14.R9/M440), precum și de investiții din domeniul transporturilor (C4.I1/M72 și C4.I4/M86) și de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor (M8.R4/M206)", arată Comisia.

Referitor la o guvernanță transparentă a întreprinderilor de stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trimitea, în 15 martie 2024, o anexă la scrisoarea de modificare a termenilor conveniți prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Prin acest document, România se angajează să demonstreze transparența procesului de numire și selecție în cadrul unor companii de stat, în urma așa-zisei reforme privind îmbunătățirea guvernanței corporative, fiind vizate în mod expres, dar nu limitativ, următoarele:  Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CE Oltenia, Oil Terminal, CONPET și SAPE.

Ne-am propus, în acest articol, să observăm cine se află la conducerea acestor întreprinderi de stat, să căutăm CV-uri și să le compilăm cu declarațiile de avere.

Banii vorbesc, orice ar spune CV-ul, de aceea considerăm că importantă e și declarația de avere (obligatoriu de depus, completat etc., potrivit legii).

Astfel, potrivit art. 1 alin. (1) pct. 34 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, au obligația declarării averii şi a intereselor, printre alții, și:

- membrii consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, inclusiv în filiale sau alte dezmembrăminte şi unităţi ale entităţilor enumerate anterior, precum şi în societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care una dintre entităţile enumerate anterior este acţionar majoritar sau semnificativ

Toate informațiile prezentate în acest articol sunt disponibile în mod public pe site-urile de interes (baftă, totuși, la căutat).

 
II. Companiile-cheie din domeniul energetic la care se referă Comisia

Comisia vorbește adesea, referitor la concursurile care se dau/numirile care se fac pentru ocuparea locurilor în aceste companii "de stat" (în calup) despre chestiuni ca:

- anunțurile privind selecțiile membrilor - postate la "mica publicitate";

- lipsa dovezilor că procedurile au fost competitive și transparente;

- numiri fără procedură de selecție transparentă;

- posibile conflicte de interese;

- suprapuneri, relații ierarhice sau influențe politice.

Așa că ne-am propus să luăm câteva dintre companiile problematice enumerate și să vedem care e miezul problemei.

În acest articol, vom proceda în felul următor: vom lua primele declarații de avere regăsite pe site-ul ANI/pe site-ul companiilor vizate, luăm declarațiile de avere din prezent (unde e cazul) și comparăm datele.

CV-ul e cireșica de pe tort.

1. Hidroelectrica

a) Președintele consiliului de supraveghere Hidroelectrica - Nicolescu A.C. Petre Iulian (mandat 22.01.2024 - 28.03.2027). Din noiembrie 2019, este șef birou la SNGN Romgaz SA – FIGN Depogaz Ploiești

1. Potrivit CV-ului acestuia, în 2015, a fost "Coordonator al grupului de lucru din partea Ministerului Economiei la elaborarea legislației specifice privind guvernanța corporativă în România (Legea nr. 111/2016 privind aprobarea OUG nr. 109/2011)" — adică exact legislația criticată de către Comisia Europeană pentru lipsa îmbunătățirii ei în timp. 

2. Începem prin a spune că, pe site-ul ANI, nu găsim date referitoare la declarația de avere de anul acesta a președintelui consiliului de supraveghere. Așa că trebuie să ne rezumăm la site-ul Hidroelectrica, unde în prim-plan apar oricum CV-urile, nu și declarațiile de avere/interese.

3. Luând declarația de avere a lui Nicolescu A.C. Petre Iulian din 2023, completată la 30 de zile de la numirea în funcția de membru în consiliul de supraveghere (cum era la data respectivă), observăm următoarele:

Nu știm ce fel de Range Rover este, cert e că pe un site prețul de pornire pentru un astfel de autoturism este de $86,645. Și în declarația de avere din 2024, Range Rover-ul subzistă. În declarația de avere din 2023, apare un autoturism de 35.502 RON înstrăinat prin vânzare către FLY ISPORT SRL.

Citește mai departe pe DCNews această amplă analiză, bine articulată și documentată, cu dovezi care justitică fiecare afirmație. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie
Foto: Pexels.com
pexel.com
Energie nucleară

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar

Autoritățile de la București urmăresc o reducere anuală...

Italia / sursa: Freepik.com

pixel