Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
În momentul de față, România își poate asigura aproximativ un sfert din producția de petrol, astfel că la fiecare tonă produsă în țară sunt necesare alte peste 3 importate, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă s-a identificat vreo soluție astfel încât companiile private să fie obligate să aplice compensarea prețului la carburanți de vineri, decisă de coaliție, premierul Nicolae Ciucă a spus: „Sincer nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza și vom veni cu un răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o ordonanță de urgență, ca atare ea va trebui să fie aplicată. (...) Mediul privat este liber să își stabilească măsurile și modalitatea în care își desfășoară businessul. În acest moment, reglementarea este la nivelul Guvernului și ea va cuprinde întreg spectrul, sincer nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private”.
„În momentul în care am luat această decizie, ea a fost discutată în coaliție și a fost agreată de toți membrii coaliției. De asemenea, a fost discutată și soluția ținând cont de faptul că trebuie să fim cât se poate de realiști și să vedem care este suma de bani pe care o avem în bugetul statului. Personal, aș fi vrut să fi putut să asigurăm o compensare mai mare, dar în momentul acesta aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului”, a afirmat Ciucă.
El spune că decizia a fost luată și pentru ca România să nu ajungă în situația în care să fie restricționată cantitatea de carburant vândută la pompă.
,În momentul de față, România își poate asigura aproximativ un sfert din producția proprie de petrol. La o tonă de petrol național trebuie să importăm 3 și ceva tone de petrol sau produse petroliere”, a precizat șeful Guvernului. El a mai adăugat că, dacă la nivelul marilor puteri, la nivelul G7, s-a discutat despre plafonarea prețului, „atunci va trebui să vedem care sunt măsurile care se iau la nivelul acela și vom proceda în consecință”.
Guverne din întreaga lume încearcă să domolească inflaţia, determinată în mare parte de preţurile tot mai mari ale energiei, scrie Bloomberg.
Politicile băncilor centrale depind acum de evoluţia cotaţiilor ţiţeiului. Rezerva federală americană s-a ancorat de preţurile gazelor din America, angajându-se să majoreze dobânzile chiar şi cu riscul de a provoca o creştere a şomajului, până când presiunile inflaţioniste scad. Preţurile gazelor le urmează de obicei pe cele ale petrolului. Dar pentru ca preţurile să nu mai crească, producţia trebuie mărită. Dar de ce nu creşte producţia?
Jucători din industria energiei au menţionat o multitudine de cauze, de la investitori care nu vor ca productia să crească la lege şi de la penuria de forţă de muncă la blocaje pe lanţurile de aprovizionare. Însă o altă componentă a început de curând să îşi asume un rol principal: ţevile de oţel pentru foraj. Fără ele, nimeni nu poate face nimic, totul este blocat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.