Clima: Temperaturile au atins valori record la suprafața oceanelor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un nou semnal de alarmă
Un nou semnal de alarmă
Luna mai fost cea mai caldă înregistrată vreodată din punctul de vedere al temperaturilor de la suprafața oceanelor. Și, în general, luna mai a fost a doua cea mai fierbinte din istorie. 

Este una dintre nenumăratele consecințe ale schimbărilor climatice: temperatura de la suprafața oceanelor este în creștere. De fapt, luna mai tocmai a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată, potrivit serviciului european Copernicus. În aprilie, temperaturile de la suprafața mării au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru această perioadă a anului.

"Temperaturile de la suprafața oceanelor au atins deja niveluri record, iar datele noastre indică faptul că temperatura medie pentru toate mările fără gheață în luna mai 2023 a fost mai mare decât în orice altă lună mai din istorie", subliniază Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), într-un comunicat de presă. Temperatura medie la suprafața mării în mai 2023 a fost de aproximativ 19,7°C, cu 0,26°C peste media 1991-2020.

Această creștere a temperaturii nu va fi fără efect. Încălzirea oceanelor provoacă "efecte în cascadă fără precedent", precizează ONU, cum ar fi topirea gheții, creșterea nivelului mării, valuri de căldură și acidificarea oceanelor. Capacitatea oceanului de a absorbi CO2 este, de asemenea, în scădere, în ciuda faptului că în prezent absoarbe 25% din toate emisiile de dioxid de carbon.

Fenomenul meteorologic extrem El Niño a continuat să influențeze Pacificul ecuatorial, potrivit Copernicus. În detaliu, temperaturile aerului au fost neobișnuit de ridicate deasupra Mării Weddell și a Mării Ross, foarte aproape de Antarctica.  Acest fenomen meteorologic extrem este posibil să provoace o creștere a temperaturilor în unele părți ale lumii și precipitații abundente în altele. Ultima dată s-a produs în 2018-2019.

Ar putea fi deja prea târziu 

Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de topirea gheții arctice. Un nou studiu publicat în revista Nature Communications avertizează că ar putea fi deja prea târziu pentru a împiedica topirea completă a banchizei în timpul verii. Chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse drastic, Arctica ar putea fi lipsită de gheață marină încă din anii 2030, avertizează aceștia, subliniind necesitatea de a se pregăti pentru o creștere a condițiilor meteorologice extreme în emisfera nordică.

Luna mai a fost a doua cea mai caldă lună înregistrată la nivel mondial, informează Copernicus. Luna mai 2023 a fost cu doar 0,07°C mai rece decât luna mai 2020, cea mai caldă înregistrată vreodată. În timp ce în Europa temperaturile au fost apropiate de valorile normale sezoniere, Canada și nordul Statelor Unite au cunoscut o lună mai extrem de caldă. În Golful Hudson din Canada, mercurul a fost uneori cu 10°C peste mediile sezoniere.

Nici continentul african nu a fost cruțat. Mai multe țări - Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Botswana, Zambia și Zimbabwe - s-au confruntat cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna mai, informează Copernicus. Recorduri au fost, de asemenea, doborâte în mai multe țări din Asia de Sud-Est, unele dintre acestea înregistrând cea mai călduroasă zi din istorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel