Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Este una dintre nenumăratele consecințe ale schimbărilor climatice: temperatura de la suprafața oceanelor este în creștere. De fapt, luna mai tocmai a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată, potrivit serviciului european Copernicus. În aprilie, temperaturile de la suprafața mării au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru această perioadă a anului.
"Temperaturile de la suprafața oceanelor au atins deja niveluri record, iar datele noastre indică faptul că temperatura medie pentru toate mările fără gheață în luna mai 2023 a fost mai mare decât în orice altă lună mai din istorie", subliniază Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), într-un comunicat de presă. Temperatura medie la suprafața mării în mai 2023 a fost de aproximativ 19,7°C, cu 0,26°C peste media 1991-2020.
Această creștere a temperaturii nu va fi fără efect. Încălzirea oceanelor provoacă "efecte în cascadă fără precedent", precizează ONU, cum ar fi topirea gheții, creșterea nivelului mării, valuri de căldură și acidificarea oceanelor. Capacitatea oceanului de a absorbi CO2 este, de asemenea, în scădere, în ciuda faptului că în prezent absoarbe 25% din toate emisiile de dioxid de carbon.
Fenomenul meteorologic extrem El Niño a continuat să influențeze Pacificul ecuatorial, potrivit Copernicus. În detaliu, temperaturile aerului au fost neobișnuit de ridicate deasupra Mării Weddell și a Mării Ross, foarte aproape de Antarctica. Acest fenomen meteorologic extrem este posibil să provoace o creștere a temperaturilor în unele părți ale lumii și precipitații abundente în altele. Ultima dată s-a produs în 2018-2019.
Ar putea fi deja prea târziu
Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de topirea gheții arctice. Un nou studiu publicat în revista Nature Communications avertizează că ar putea fi deja prea târziu pentru a împiedica topirea completă a banchizei în timpul verii. Chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse drastic, Arctica ar putea fi lipsită de gheață marină încă din anii 2030, avertizează aceștia, subliniind necesitatea de a se pregăti pentru o creștere a condițiilor meteorologice extreme în emisfera nordică.
Luna mai a fost a doua cea mai caldă lună înregistrată la nivel mondial, informează Copernicus. Luna mai 2023 a fost cu doar 0,07°C mai rece decât luna mai 2020, cea mai caldă înregistrată vreodată. În timp ce în Europa temperaturile au fost apropiate de valorile normale sezoniere, Canada și nordul Statelor Unite au cunoscut o lună mai extrem de caldă. În Golful Hudson din Canada, mercurul a fost uneori cu 10°C peste mediile sezoniere.
Nici continentul african nu a fost cruțat. Mai multe țări - Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Botswana, Zambia și Zimbabwe - s-au confruntat cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna mai, informează Copernicus. Recorduri au fost, de asemenea, doborâte în mai multe țări din Asia de Sud-Est, unele dintre acestea înregistrând cea mai călduroasă zi din istorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...