Coaliţia a decis: Punctul de pensie creşte cu 12,5%. Se vor acorda ajutoare pentru cei cu pensii până la 3.000 lei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Punctul de pensie va creşte cu 12,5%, a anunţat Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat luni seara că în şedinţa Coaliţiei s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu anul viitor şi acordarea unui sprijin pentru pensionarii cu pensii până la 3.000 de lei în două tranşe.

"În şedinţa Coaliţiei de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele: pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023", a scris Ciucă pe pagina de Facebook.

El a arătat şi că persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

"Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare", a mai scris premierul.

Ciucă a precizat că s-a convenit şi ca alocaţiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război să fie actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

"Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial şi trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflaţia crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%", a menţionat el. 

 

Citeşte şi: Pensii speciale. Marius Budăi a explicat ce se schimbă

 

Marius Budăi a fost prezent în Parlament la Ora ministrului unde a vorbit despre preconizatele reforme ale sistemului de pensii și despre respectarea obligațiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Ministrul Muncii Marius Budăi a precizat în legătură cu modificările preconizate în privința pensiilor speciale că: ”Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR, și anume perioada de contribuție minimă va fi egală și poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii. Se va reduce cheltuiala cu plata a acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăși cuantumul salariului”. 

Concluziile finale pe draftul de proiect privind reforma sistemului de pensii vor fi trase în maximum două zile iar documentul îndeplineşte toate criteriile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a afirmat, luni, în Plenul Parlamentului, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

"În perioada 10-13 octombrie a avut loc misiunea experţilor Băncii Mondiale ce coordonează componenta de asistenţă tehnică. În această perioadă s-au organizat întâlniri ale reprezentanţilor Băncii Mondiale de la Washington cu toţi cei enumeraţi ca făcând parte din acel Comitet de monitorizare a reformei. Ulterior derulării acestor serii de întâlniri, în data de 12 octombrie a avut loc o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţii Ministerului Muncii şi reprezentanţii Băncii Mondiale. În data de 7 noiembrie 2022 a avut loc o întâlnire între Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor Europene, cu doamna Celine Gauer, director general Revover, în cadrul Comisiei Europene, şi domnul Massimo Suardi, director în Direcţia Generală Afaceri Economice-Financiare. Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile, iar draftul de proiect, care deja este pe final, vă asigur că îndeplineşte toate criteriile din PNRR. Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR şi anume: perioada de contribuţie minimă va fi egală şi poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii, se va reduce cheltuiala cu plata acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăşi cuantumul salariului", a spus Budăi la "Ora Guvernului".

Potrivit ministrului de resort, un prim jalon din PNRR a fost îndeplinit în primele săptămâni de la preluarea mandatului.

"De la preluarea mandatului, la sfârşitul lui noiembrie 2021, am avut la dispoziţie doar câteva săptămâni să îndeplinesc un prim pilon sau jalon din acest PNRR, şi anume contractarea contractului de consultanţă pentru a îndeplini jalonul scadent la finalul anului trecut. La licitaţia care fusese organizată, se înscrisese un singur consorţiu, care a fost descalificat în decembrie 2021, pentru că unul dintre membri nu era nici membru al Uniunii Europene, nici al Statelor Unite ale Americii, ci era un membru din Asia, iar altul era în incompatibilitate. Cu toate acestea, am reuşit să îndeplinim jalonul în doar câteva săptămâni. Mi-am propus ca, de la început, să implementez PNRR în deplină transparenţă, împreună cu colegii din Ministerul Muncii. În acest scop, am adoptat în Guvern un Memorandum prin care a fost creat un grup interministerial în vederea îndeplinirii jalonului 215. Ulterior acestui Memorandum am avut întâlniri atât la nivel de miniştri, cât şi la nivel tehnic, cu reprezentanţi din ministerele şi instituţiile beneficiare. După cum bine ştiţi sau dacă nu ştiţi vă spun acum, cele şase legi trecute în PNRR nu sunt nici gestionate, nici implementate de Ministerul Muncii", a spus oficialul.

Acesta a adăugat că Banca Mondială, în calitate de consultant, a trimis la Bucureşti reprezentaţi de la Washington, care au purtat discuţii cu sindicatele, cu patronatele, dar şi cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor beneficiare de pensii şi indemnizaţii de serviciu.

"Banca Mondială ne-a înaintat şi un raport, raport prezentat şi în presă, deci transparent, pe baza căruia lucrăm acum, nu în secret, cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor beneficiare. Lucrăm la întocmirea acestui proiect. Acest proiect în curând va fi transmis către Guvern spre aprobare, către CSM, spre avizare, după care va fi înaintat Comisiei Europene şi depus în Parlamentul României. În data de 28 decembrie 2021 a fost aprobat Memorandumul cu tema "Contractarea serviciilor de asistenţă tehnică pentru implementarea reformei sistemului public de pensii şi unele măsuri pentru crearea unui cadru eficient în vederea îndeplinirii jaloanelor aferente aceste reforme". În cadrul acestui Memorandum se face referire şi la jalonul 215 în înţelesul celor şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionari publici, parlamentari, personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor şi beneficiari ai Curţii de Conturi. În data de 12 ianuarie a avut loc o primă discuţie cu Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene. Ulterior clarificărilor din această discuţie au fost demarate la nivel de Minister al Muncii discuţiile tehnice cu reprezentanţii Băncii Mondiale privind elaborarea proiectului, dar şi cu reprezentanţii interesaţi şi co-interesaţi şi mă refer la reprezentanţii celor şase legi", a subliniat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a declarat, totodată, că pentru îndeplinirea în continuare a acestui jalon a mai fost nevoie de încă un Memorandum în Guvern, care conţinea în principal prevederi privind încheierea de protocoale de implementare a reformei sistemului de pensii.

"Ulterior acestui memorandum am prezentat în Guvern şi o Notă de informare în data de 13.07.2022. În continuare au fost derulate o serie de întâlniri tehnice cu experţii Băncii Mondiale pentru a putea identifica o modalitate de elaborare, iar în data de 13 septembrie a avut loc la sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale reuniunea Comitetului de monitorizare a reformei sistemului public de pensii şi a reformei pensiilor şi indemnizaţiilor stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. La reuniune au participat reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Muncii, Curţii de Conturi, Curţii Constituţionale, Camera Deputaţilor, Consiliul Fiscal, Avocatul Poporului, precum şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Pensii Publice, cu acelaşi scop de a continua în culegerea de date şi implementarea mai departe a acestei legislaţii. Toate instituţiile interesate şi enumerate mai sus au trimis puncte de vedere Ministerului Muncii, iar în 21 septembrie 2022 a avut loc o întâlnire tehnică între reprezentanţii Ministerului Muncii, Casa Naţională de Pensii Publice, Banca Mondială, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi bineînţeles, serviciile Comisiei Europene", a menţionat Budăi.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a fost invitat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului" pe tema pensiilor speciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel