Codul rutier. Se schimbă limita de viteză. Amenzi și mai mari
Autor: Oana Pavelescu | 29 noi 2021, 18:13
Limita de viteză crește dar cresc și amenzile
Limita de viteză crește dar cresc și amenzile
România se numără printre țările cu cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere. Statistica europeană spune că la noi în țară se înregistrează cele mai multe decese produse în accidente rutiere.

Conform datelor oficiale, în 2020 Suedia are cele mai sigure drumuri (18 victime la 1 milion de locuitori) în timp ce în România s-a înregistrat cel mai ridicat procent (85 de decese la 1 milion de locuitori). Media în UE este de 42 la milion, comparativ cu media mondială situată la peste 180 la milion și asta în condițiile unui trafic scăzut din cauza pandemiei.

Una dintre cauzele majore ale acestor accidente a fost viteza excesivă. Acesta este și motivul pentru care autoritățile doresc să înăsprească pedepsele, să majoreze amenzile și să fie mai stricte în cazul abaterilor.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), propune mai multe modificărie ale Codului rutier. Între acestea se numără și introducerea sancțiunii cu amendă de până la aproape 3.000 de lei și suspendarea permisului de conducere timp de patru luni pentru șoferii care depășesc viteza maximă admisă pe o porțiune de drum cu peste 70 de km/h.

Adică va exista unui nou prag de viteză, mai exact, de peste 70 de km/h față de limita legală, iar la depășirea acesteiai, șoferii vor risca amenzi încadrate în clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), adică vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Citește și:

Codul rutier. O nouă măsură: INTERZICEREA șofatului pe teritoriul României

Ce pățești dacă împrumuți mașina personală? Scoți bani din buzunar

Codul rutier se modifică. Va fi un COȘMAR: O avalansă de AMENZI NOI

Mai mult, dacă vor trece de limita de 70 de km/h peste viteza stabilită pentru porțiunea respectivă de drum, șoferii se vor alege și cu permisul de conducere suspendat pentru 120 de zile.

Proiectul de OUG mai prevede ca aceleași sancțiuni să fie aplicate și șoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

De aceste sancțiuni vor ”beneficia” și șoferii care întorc autoturismele pe autostradă sau dacă se deplasează în marșarier sau pe contrasens dar și în cazul în care aceștia traversarsează de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

La ora actuală, Codul rutier stabilește aceeași amendă pentru depășirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise pe un drum, iar perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul este mai mică, respectiv de 90 de zile.

Același proiect de OUG mai prevede schimbări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea, în general, a sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație și introducerea de amenzi noi, dar și sancționarea dură a comportamentului agresiv în trafic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?