Comerțul en-gros se clatină: scăderi de peste 30% la produse agricole. Domeniul care salvează situația

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Scădere anuală de 5,5% în comerțul cu ridicata, în februarie 2025. Vânzările de produse agricole și echipamente, în picaj, dar nu toate veștile sunt proaste.

Creștere lunară de peste 9%, dar trendul rămâne negativ față de anul trecut

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (exclusiv comerțul cu autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna februarie 2025 o creștere lunară de 9,1% față de ianuarie, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Cu toate acestea, comparativ cu februarie 2024, activitatea comercială a sectorului a scăzut cu 5,5% ca serie brută și cu 4,8% în termeni ajustați sezonier.

Cădere abruptă în comerțul cu produse agricole

Principala contribuție negativă la evoluția anuală o reprezintă comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii, care a scăzut cu 32,5% față de februarie 2024. Comerțul specializat cu alte produse a înregistrat, de asemenea, un declin semnificativ de 15,1%, iar cel cu produse alimentare, băuturi și tutun s-a redus cu 1,3%.

Echipamentele IT și bunurile de consum impulsionează creșterea lunară

La polul opus, comerțul cu echipamente informatice și de telecomunicații a crescut cu 20,4% față de ianuarie și cu 11,8% față de februarie 2024. Comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare, a avut o creștere de 7% comparativ cu luna precedentă și de 8,2% în ritm anual.

De asemenea, sectorul mașinilor, echipamentelor și furniturilor a raportat un avans lunar de 23,7%, ceea ce a influențat pozitiv rezultatul pe ansamblu al lunii februarie.

Tendință negativă în primele două luni ale anului

În perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2025, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a scăzut cu 4,2% ca serie brută și cu 4% ca serie ajustată față de aceeași perioadă din 2024. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat tot în sectoarele de produse agricole (-32,9%) și comerț specializat cu alte produse (-9,7%).

Semnale mixte pentru sectorul comercial

Evoluțiile divergente între segmente sugerează o volatilitate crescută în comerțul cu ridicata, cu sectoare precum IT sau echipamente industriale în redresare, dar cu o cerere scăzută pentru produse agricole și alimentare. În contextul actual, cu incertitudini economice și inflație persistentă, firmele din comerțul en-gros se confruntă cu presiuni mari de adaptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel