Comisia Europeană avertizează companiile Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft şi ByteDance să-şi respecte obligaţiile
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisia Europeană
Comisia Europeană
Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft şi ByteDance trebuie să respecte toate obligaţiile prevăzute de Regulamentul privind pieţele digitale, transmite Comisia Europeană.

Începând cu ziua de joi, Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft şi ByteDance, cei șase operatori de platforme desemnați de Comisie în septembrie 2023, trebuie să se conformeze în totalitate tuturor obligațiilor stabilite de Regulamentul privind piețele digitale, conform anunțului făcut de Comisia Europeană printr-un comunicat.

Scopul Regulamentului privind piețele digitale constă în crearea unor piețe digitale mai competitive și echitabile în cadrul UE. Acesta instituie noi reguli pentru 10 servicii de platforme esențiale definite, cum ar fi motoarele de căutare, piețele online, magazinele de aplicații, publicitatea și mesageria online, oferind, de asemenea, noi drepturi întreprinderilor și utilizatorilor finali europeni.

Începând cu această dată, utilizatorii comerciali din UE care depind de serviciile oferite de cei șase operatori de platforme pentru a ajunge la clienții lor vor beneficia de noi oportunități. Printre acestea se numără posibilitatea de a fi tratați în mod echitabil și de a concura în condiții de concurență egală cu serviciile oferite de operatorii de platforme pe propriile lor platforme, precum și de a solicita interoperabilitatea cu serviciile operatorilor de platforme pentru a oferi noi servicii inovatoare.

Totodată, utilizatorii comerciali vor putea să-și vândă aplicațiile prin alte canale decât magazinele de aplicații ale operatorilor de platforme, să acceseze datele generate de activitățile lor pe platformele acestora și să promoveze oferte și să încheie contracte cu clienții în afara acestor platforme.

Utilizatorii finali vor avea acces la o gamă mai largă de opțiuni și inovații în spațiul digital european. Vor putea să își recâștige capacitatea de a alege și să nu fie restricționați la opțiunile implicite furnizate de operatorii de platforme, putând selecta alte magazine și servicii de aplicații în afară de cele oferite de aceștia. De asemenea, vor avea un control mai mare asupra datelor lor, având posibilitatea de a decide dacă doresc să le conecteze conturile la ale operatorilor de platforme și, implicit, să le permită acestora să urmărească și să combine datele lor cu caracter personal între diverse servicii. În plus, vor putea să își transfere și să utilizeze cu ușurință datele de la un serviciu la altul sau de la o aplicație la alta, putând face copii de rezervă ale datelor și trecând de la un serviciu la altul fără dificultăți, precum și utilizând servicii alternative de identificare electronică sau de plată în cadrul aplicațiilor.

 

Avertismentul Comisiei Europene

 

Comisia va examina cu atenție rapoartele de conformitate și va evalua eficacitatea măsurilor implementate pentru atingerea obiectivelor obligațiilor relevante prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale. Evaluarea Comisiei se va baza și pe contribuțiile părților interesate, inclusiv în cadrul unor ateliere de verificare a conformității, unde operatorii de platforme sunt invitați să își prezinte soluțiile.

Comisia nu va ezita să ia măsuri oficiale pentru asigurarea respectării legii, utilizând întregul set de instrumente de care dispune pentru a asigura respectarea deplină a Regulamentului privind piețele digitale.

În cazul în care există suspiciuni cu privire la o încălcare a Regulamentului privind piețele digitale, Comisia poate iniția proceduri de investigație. În situația unei încălcări, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri mondială totală a întreprinderii, care pot ajunge până la 20% în cazul unor încălcări repetate. În plus, în cazul încălcărilor sistematice, Comisia poate adopta măsuri corective suplimentare, cum ar fi obligația ca un operator de platformă să-și vândă o activitate comercială sau părți ale acesteia, sau interdicția ca un operator de platformă să achiziționeze servicii suplimentare legate de încălcarea sistematică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel