Comisia Europeană oferă bani agricultorilor români afectați de schimbările climatice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Agricultura / sursa foto: Freepik.com
Agricultura / sursa foto: Freepik.com
Sprijinul este alocat de executivul european agricultorilor pentru a amortiza consecințele schimărilor climatice din acest sector. De aceste fonduri vor mai beneficia și alte patru țări europene.

Comisia Europeană a propus luni alocarea a 119,7 milioane de euro din rezerva pentru agricultură pentru a sprijini în mod direct fermierii din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia şi România care au fost afectaţi de fenomene climatice nefavorabile excepţionale în primăvară şi la începutul verii, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Astfel, Comisia a propus alocarea a 21,6 milioane de euro României, 10,9 milioane de euro Bulgariei, 46,5 milioane de euro Germaniei, 3,3 milioane de euro Estoniei şi 37,4 milioane de euro Italiei.

Acest lucru va contribui la compensarea fermierilor din aceste ţări care şi-au pierdut o parte din producţie şi, prin urmare, o parte din venituri. Sumele prezentate luni reprezintă un semn de solidaritate a UE cu fermierii afectaţi, care poate fi completată cu până la 200% din fonduri naţionale.

Odată adoptate, autorităţile naţionale vor trebui să distribuie acest ajutor până la 30 aprilie 2025 şi să se asigure că fermierii sunt beneficiarii finali. Statele membre în cauză vor trebui, de asemenea, să notifice Comisiei, până la 31 decembrie 2024, detaliile punerii în aplicare a măsurilor, în special criteriile utilizate pentru a determina acordarea ajutorului individual, impactul preconizat al măsurii, previziunile privind plăţile defalcate pe lună până la sfârşitul lunii aprilie şi nivelul sprijinului suplimentar care urmează să fie acordat. Notificarea ar trebui să includă, de asemenea, măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenţei şi supracompensarea.

Propunerea Comisiei va fi discutată cu toate statele membre înainte ca acestea să decidă cu privire la aprobarea sa în cadrul reuniunii Comitetului pentru organizarea comună a pieţelor agricole din 7 octombrie.

Fermierii din alte state membre au fost afectaţi de fenomene meteorologice extreme în a doua jumătate a verii. Comisia va evalua dacă astfel de daune justifică, de asemenea, asigurarea solidarităţii UE.

"Această propunere de alocare a 120 de milioane de euro din rezerva pentru agricultură a PAC reprezintă o declaraţie fermă de solidaritate a UE cu fermierii care au nevoie de ajutor. Această alocare, care poate fi completată cu până la 200% din fonduri naţionale, poate oferi un sprijin semnificativ fermierilor care au suferit daune şi au pierdut venituri. Fermierii noştri nu sunt singuri în lupta împotriva schimbărilor climatice - ei se pot baza pe sprijinul Comisiei Europene pentru a reacţiona la crize, pentru a se adapta la noile provocări şi pentru a proteja viitorul fermelor şi al familiilor lor", a afirmat comisar pentru agricultură Janusz Wojciechowski.

 

Seceta decimează culturile de porumb și floarea soarelui

În vara acestui an culturile de porumb și floarea-soarelui din România au fost grav afectate de caniculă și secetă extremă. Se estimează că aproximativ 2 milioane de hectare de teren agricol au fost compromise în întreaga țară, în special în regiunile de câmpie. Culturile de porumb au fost cele mai afectate, cu pierderi semnificative pe aproximativ 80% din suprafața cultivată, iar fermierii au raportat scăderi dramatice ale producției, uneori chiar la jumătate față de anii precedenți. În cazul florii-soarelui, recolta a fost mult sub așteptări, iar mulți fermieri se află în dificultăți financiare, fiind în imposibilitatea de a-și acoperi cheltuielile de producție​.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dumitru Costin
S-au împărțit bani / FOTO: Freepik
Pentru diferite nevoi

A fost majorat bugetul asigurărilor sociale de stat

Prin Ordonanță de urgență a fost rectifict bugetul...

Sedinta de Guvern

Rectificarea bugetară, aprobată de Guvern

La Palatul Victoria a avut loc, luni, ședință de Guvern.

Consiliul Fiscal critică modul în care a fost construit bugetul

Consiliul Fiscal: Bugetul public are hibe de construcţie

Deficitul bugetar cash va fi în jur de 8% din PIB în...

Lei / sursa foto: Freepik.com
Sedinta de Guvern
Ingineri / FOTO: Freepik

Economia Chinei, la un pas de o nouă criză? Ce se întâmplă

Este vorba de pierderi uriașe înregistrate într-un...

Agricultura / sursa foto: Freepik.com
BVB
Retail online / sursa foto: Freepik.com
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Montare cip / sursa foto: Freepik.com
Wall Street. Foto: Pexels.com
Austria

Gazul rusesc, o încercare grea pentru noul guvern austriac

Guvernul care va prelua puterea în Austria după...

Avion Boeing / FOTO: Unsplash

Greenpeace, protest pe șantierul proiectului Neptun Deep

Activişii Greenpeace protestează pe șantierul...

Londra / FOTO: Freepik
SpaceX
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
Doi fermieri stau pe un tractor / Foto: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Cereale / Sursa: Freepik.com
Mina / sursa: Freepik.com
Foto: Pexels.com

India investighează Netflix, iar acuzaţiile sunt grave

India investighează practicile de afaceri ale...


pixel