Comisia Europeană pregătește noi subvenții pentru a decarboniza sectorul transporturilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Instalație de hidrogen
Instalație de hidrogen
Comisia Europeană elaborează o strategie pentru a elimina combustibilii fosili din transporturi. Inițiativa presupune o subvenție uriașă pentru companii care dezvoltă proiecte în care este folosit hidrogenul.

Airbus, BMW și Michelin se numără printre cele 11 companii care urmează să primească subvenții publice de milioane de euro pentru a dezvolta tehnologia hidrogenului cu emisii reduse de dioxid de carbon, după ce oficialii UE din domeniul concurenței au aprobat un pachet uriaș de ajutoare de stat în acest scop, relatează Euronews.com.

Proiectul Hy2Move, care este destinat dezvoltării de carburanți pentru transport, a fost pregătit în comun de Estonia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Slovacia și Spania, care au solicitat o derogare de la normele privind piața unică, care interzic în mod normal subvențiile naționale.

Este de așteptat ca ajutorul de stat să fie dublat de investiții de 3,3 miliarde de euro din sectorul privat în proiecte precum dezvoltarea unor pile de combustie suficient de puternice pentru a fi utilizate în nave și trenuri și a unor rezervoare ușoare de hidrogen care pot stoca în siguranță acest combustibil pentru a fi utilizat în domeniul aviației.

Deși a menționat numele companiilor implicate, Comisia a declarat că nu poate dezvălui detalii despre proiectele specifice pentru care a fost aprobat ajutorul de stat până când nu se va ajunge la un acord cu privire la „orice secrete comerciale confidențiale”.

Hy2Move este al patrulea proiect important de interes european comun (IPCEI) dedicat acestui combustibil curat care a fost aprobat. Celalte proiecte sunt legate de dezvoltarea tehnologică, de noi aplicații a hidrogenului și de infrastructură, și aduce totalul subvențiilor de stat aprobate la 18,9 miliarde de euro.

Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat că hidrogenul ar putea contribui la decarbonizarea transporturilor, dar că investițiile inițiale ar putea fi „riscante pentru un singur stat sau o singură companie”.

Atenția sporită acordată hidrogenului ca potențială soluție pentru decarbonizarea sectorului de mobilitate și a industriei grele a dus la discuții despre un o exacerbare asupra acestui combustibil iar unii funcționari ai Comisiei Europene și-au exprimat îndoielile cu privire la îndeplinirea obiectivului de producție anuală de 10 milioane de tone de hidrogen verde pentru 2030.

În cadrul unui pachet de norme privind piața gazelor naturale adoptat recent, Comisia Europeană trebuie să elaboreze încă criterii juridice pentru „hidrogenul cu emisii reduse de dioxid de carbon”, care, conform avertismentelor ONG-urilor, trebuie să fie suficient de solide pentru a se asigura că hidrogenul „albastru” produs din gaz natural este cu adevărat ecologic și nu doar un mijloc de a prelungi cererea de combustibil fosil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel