Comisia juridică a Camerei respinge proiectul eliminării pensiilor speciale pentru primari
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat, joi, pentru un raport de respingere la proiectul de lege, iniţiat de USR, privind abrogarea articolului care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari și alți aleși locali.  

Pentru raportul de respingere a proiectului de lege au votat 15 deputaţi, şase s-au exprimat împotrivă şi doi s-au abţinut.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.

 

 

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, reclamă o frăție interpartinică pentru menținerea pensiilor speciale

 

Prin responsabilitate, PNL pare că a înțeles responsabilitate în fața baronilor.

În Comisia Juridică, PNL și PSD au votat astăzi împotriva proiectului USR de eliminare a pensiilor speciale pentru primari și președinți de Consilii Județene. Un vot care vine în condițiile unei inflații de 6.3%, cea mai mare de la intrarea României în UE.

Un vot în total dispreț față de nevoile reale ale românilor.

Nu baronii trebuie mulțumiți astăzi.Aștept de la PNL să revină în România reală. Să vină la masa negocierilor pentru votarea Guvernului Ciolos, să oprească criza politică declanșată de Florin Cîțu, să dăm României un Guvern stabil și să renunțe la voturile alături de PSD pentru noi privilegii.”

 

Ce precizează Articolul 210 din Codul administrativ

 

Articolul 210 din OUG 57/2019 stipulează: “Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, (...) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă - cunoscută sub denumirea de pensie specială - pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”.

Citește și: Energie. Proiectul legii compensării va avea și măsuri de PLAFONARE. Virgil Popescu: Mi se pare greu de făcut

 

Situația pensiilor speciale în România

 

Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul lunii august, de 9.718 persoane, în creştere cu 178 de persoane faţă de perioada similară din 2020.

Cei mai mulţi pensionari speciali, respectiv 4.417, sunt judecătorii și procurorii, beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.022 de lei, din care 18.732 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 3.679 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.413 pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.328 de lei, din care 7.511 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 578 de persoane, media fiind de 8.339 de lei, din care 3.740 de lei cota suportată din bugetul de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna august un număr de 801 persoane. Pensia medie era de 5.730 de lei, din care 2.998 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 760 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.840 de lei (2.593 de lei de la bugetul de stat).

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.749 de pensionari, pensia medie fiind de 4.831 de lei, din care 2.644 de lei suportaţi din bugetul de stat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel