Restructurare naturală la CE Oltenia! 4000 de persoane vizate

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Virgil Popescu știe ce trebuie să facă
Virgil Popescu știe ce trebuie să facă
Un număr de 4.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) se vor pensiona în următorii 4 ani, ceea ce reprezintă o restructurare naturală a companiei, a declarat luni ministrul demis al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Am avut o discuţie cu directoratul de acolo, nu cred că (angajaţii, n.r.) îşi vor pierde (locurile de muncă, n.r.). Mi-au zis că în următorii 4 ani, pe cale naturală, 4.000 de oameni de la CEO vor pleca la pensie. Practic acolo chiar am avea o problemă dacă nu am face lucrurile acestea. Dacă 4.000 de oameni, care înseamnă o treime din oamenii de acolo, se duc la pensie, practic va fi o restructurare naturală din punctul acesta de vedere, s-ar putea să fie nevoie de angajări la Complexul Energetic Oltenia. (..) Sunt 4.000 de angajaţi din cam 12.500 şi ceva, deci cam o treime", a afirmat Virgil Popescu la ZF Power Summit.

Ministrul a apreciat că acest context ar putea favoriza tranziţia CEO de la folosirea de cărbune la gaze naturale. "S-ar putea să nu necesite mai mulţi oameni, s-ar putea să fie nevoie de mai puţini oameni, pentru că în momentul în care operezi o centrală pe gaz ai nevoie cam de o treime din oamenii care operează o centrală pe cărbune, deci s-ar putea ca să se suprapună toate lucrurile acestea şi să fie pentru CEO un caz fericit şi să nu fie nevoie nici de angajări, nici de disponibilizări", a estimat Virgil Popescu.

Citește și ANRE reduce tarifele de transport şi distribuţie a electricităţii

El a calculat că în următorii 6 ani contribuţia energiei produse din cărbune în totalul producţiei de energie electrică din România va scădea cu 5% sau 10%.

"Până în 2026, practic înlocuim la CE Oltenia 1.370 (de megawaţi, n.r.) de producţie de energie electrică pe bază de cărbune cu 1.480 (de megawaţi, n.r.) pe bază de gaz, plus 300 de megawaţi solari, deci, practic, cred că balanţa energetică a României se va muta, probabil că vom avea cărbune un 10-15%, vom avea gaz 30-40%, vom avea hidro un 20%, nuclearul va fi acelaşi. În orice caz, producţia pe bază de cărbune va fi undeva între 10 şi 15%, de unde acum e la 25%", a declarat Virgil Popescu.

Acesta a susţinut că România va deveni dependentă de importuri în cazul în care nu se vor realiza investiţii în producţia de energie electrică.

"Eu îmi doresc în următoarea perioadă, având bani la dispoziţie, Fondul de Modernizare, Just Transition Fund, pentru Valea Jiului, pentru Oltenia şi mai nou am completat cu judeţul Mehedinţi şi Vâlcea, pentru că şi acolo sunt cariere de exploatare a cărbunelui, eu cred că o prioritate a companiilor din energie în următorii 4 ani ar trebui să fie investiţiile, pentru că în România nu s-au făcut investiţii cred că de vreo 10 ani în domeniul producţiei de energie electrică, de aia am ajuns acolo unde suntem, şi dacă nu vom face investiţii în energie electrică, România va fi dependentă de importuri şi la un moment dat nici interconectarea nu ne va mai permite să facem importuri suficiente, de aceea cred că contractele de management vor trebui absolut legate de realizarea planurilor de investiţii, planuri de investiţii care vă asigur se vor face", a completat Virgil Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel