Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"Cum să nu existe consecințe? În primul rând se schimbă completamente climatul în Europa și pentru economie, pentru piețe, pentru psihologia colectivă și pentru modul cum gândesc oamenii. O asemenea schimbare este este radicală. Chiar dacă eu nu îmi imaginez că Federația Rusă va încerca să întreprinde acțiuni similare împotriva unui stat membru al NATO dar se schimbă climatul general.
Vă dau un exemplu, atacurile cibernetice aveau loc înainte și nu țineau cont de granițe, ele se vor intensifica, asemenea atacuri pot să imobilizeze, și am avut exemple în anii trecuți componente de bază ale infrastructurii strategice a unei țări, pot fi mobilizate componente mari din sistemele bancare deci implicațiile sunt numeroase. Se va intra puternic în ceea ce numeam regim al politicii de blocuri.", a explicat Dăianu.
"Deci Federația Rusă va încerca să exercite o influență mare în țările pe care le controlează și nu numai Belarus. Blocul țărilor democratice va acționa ca atare. Eu cred că va spori coeziunea în Uniunea Europeană și relațiile între Statele Unite și Uniunea Europeană vor fi mai strânse în pofida unui contencios care este de mai lungă durată din rațiuni comerciale, pentru că vremurile sunt de confruntare. Sunt vremuri de... Puțin spus de restriște. Vedeți noi... Eu nu spun că ne-am bătut cu pumnii in piept, dar am spus că avem sigur o poziție strategică la Marea Neagră, dar nu e o poziție geografică fericită pentru că suntem exact la linia acestei confruntări.
VEZI ȘI: Războiul Rusia-Ucraina. Ședința CSAT a început
Nu întâmplător Polonia și în virtutea istoriei pe care o are această țară care a fost lovită și din stânga și din dreapta stă așa temătoare, dar avem și noi de ce să ne temem pentru că putem să avem o politică economică mai aspră dar riscurile depind și de poziția geografică a unei țări.", a spus Daniel Dăianu.
"Riscurile pe care și le asumă investitori? Sunt implicații de ordin macro, relațiile comerciale, cred că se vede și pe burse. Nu mă aștept ca lumea euroatlantică să intre în recesiune. Nu cred așa ceva. Nu cred eu. Nu exclud un asemenea scenariu, însă va încetini creșterea economică și acest lucru are consecințe și pentru pentru comerț.
Exista deja și se vede pe bursă vor fi creșteri de prețuri la țiței gaz natural, la alte materii prime. Noi vorbim mult de țiței și de gaz natural, dar există materii prime care sunt importante pentru economie, cum ar fi aluminiu, nichel, litiu, paladiu. Și aici să nu uităm că Rusia și cu China sunt mari furnizori pe piața mondială să vedem consecințele la cereale." a declarat Dăianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...