Contabilii scapă de o problemă care le scotea peri albi. Proiect pentru prelungirea unui termen care era foarte greu de respectat

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.265/2022 privind Registrul Comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în Registrul Comerţului, cu modificările şi completările ulterioare.

"La momentul actual, potrivit dispoziţiilor art.43 alin.(1) din Legea 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului, cu modificările şi completările ulterioare, dacă în cursul exercitării activităţii sau la încetarea acesteia, profesioniştii prevăzuţi la art.4 alin.(1) au obligaţia de a solicita înregistrarea menţiunilor privind actele şi faptele a căror înregistrare este prevăzută de lege, în cel mult 15 zile de la data actelor sau producerii faptelor supuse obligaţiei de înregistrare.

În continuare, alin.(2) prevede că înregistrarea menţiunilor se poate face şi la cererea persoanelor interesate, în cazurile prevăzute de lege, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care au cunoscut actul sau faptul supus înregistrării.

În practică, termenul de 15 zile prevazut de alin.(1) nu poate fi respectat, iar contabilii sunt puşi în situaţia de a fi pasibili de răspundere, fiind obligaţi să suporte rigorile legii pentru nerespectarea acestui termen.

Bunăoară, anual, până la data de 15 ianuarie, contabilii trebuie să transmită mai multe modificări, precum trecerea de la perioada fiscală lunară spre trimestrială sau invers. În această situaţie este greu de imaginat că aceştia pot respecta termenul în contextul în care marea majoritate a societăţilor, în special cele mici, transmit datele contabile în 10-12 ale lunii, iar timpul pentru a identifica şi a înregistra toate modificările este prea scurt expunând contabilii riscului răspunderii, trebuind să achite amenzile aferente.

Mai mult decât atât, având în vedere faptul că legiuitorul prevede în alin. (2) un termen de 30 de zile, considerăm că pentru identitate de raţiune juridică şi pentru a veni în ajutorul mediului privat, este oportună schimbarea termenului de la 15 de zile la 30 zile.  Astfel, o să existe şi o simetrie de termene identice a căror curgere este determinată de alţi factori, cu aceeaşi finalitate, respectiv înregistrarea menţiunilor în registrul comerţului", explică iniţiatorii proiectului depus la Senat, în nota de fundamentare.

 

Schimbările preconizate

 

"Scopul prezentei propuneri legislative este de a optimiza legislaţia actuală, în sensul eficientizării înscrierii menţiunilor în registrul comerţului în acord cu nevoile mediului privat.

În acest sens, se propune modificarea şi completarea Legii nr.265/2022 privind registrul comertului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:

1. La articolul 43, alin. (1), se modifică şi va avea următorul cuprins:

(4) in cursul exercitării activitătii sau la încetarea acesteia, profesioniştii prevăzuţi la art. 4 alin. (1) au obligaţia de a solicita înregistrarea menţiunilor privind actele şi faptele a căror înregistrare este prevăzută de lege, în cel mult 30 zile de la data actelor sau producerii faptelor supuse obligaţiei de înregistrare", se arată în document.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Foto: Freepik.com
Bani / Foto: DCBusiness

Curs BNR. Leul pierde teren la început de săptămână

Banca Națională a României a anunțat cursul leului...

Formular / Foto: Freepik

ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!

ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...

Vânzarea de benzină este limitată / Foto: Unsplash

Prețul carburanților. Cât costă un plin astăzi, 7 aprilie

Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...

Maros Sefcovic / FOTO: Wikipedia
Bursa de Valori București
Miliardarul american Bill Ackman

Miliardarul Bill Ackman îi cere lui Trump să dea înapoi

Miliardarul și administratorul de fonduri Bill Ackman,...

Stop oricăror operațiuni / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
Dificil
Bursă / Foto: Freepik
Lingouri de aur

Aurul pus în genunchi de haosul de pe piețele mondiale

Prețurile aurului au scăzut luni, în timpul...

Eric Demuth, CEO BitPanda
Casa de pensii / Foto: Arhivă

Ai lucrat în CAP cu contract? Decizia care schimbă tot

Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat o problemă...

Contor electric
Panouri fotovoltaice
Un dezastru / FOTO: Unsplash
Dolar, yuan / FOTO: Unsplash

Dolarul, yuanul, alte monedele asiatice, în cădere liberă

Majoritatea monedelor asiatice s-au depreciat luni, iar...

Discuții / FOTO: Freepik
Monedă / FOTO: BNR
Bună dimineața! Să aveți o zi liniștită / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Viitorul aeroport / FOTO: Captură ecran
Bani / Foto: DCBusiness

Vești bune înainte de Sărbători: se dau banii în avans!

Statul plătește în avans toate ajutoarele sociale din...

Atelier reparații auto/ FOTO:Freepik

pixel