ANAF: Contracte cu statul, taxe neplătite: descindere în afacerea „spații verzi”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Firme care întrețin spații verzi pentru primării din București sunt vizate joi de o acțiune comună DGAF–Poliția Călărași, într-un dosar de evaziune fiscală estimată la 27 de milioane de lei.

DGAF și polițiștii din Călărași verifică 24 de firme cu contracte în București pentru posibile fraude cu TVA și muncă la negru

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Călărași au demarat joi, 24 aprilie, o amplă acțiune comună într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de evaziune fiscală în valoare de aproximativ 27 de milioane de lei. Sunt vizate 24 de societăți care activează în domeniul peisagistic și al întreținerii spațiilor verzi, principalele lor contracte fiind cu primării din municipiul București.

Lanțuri de subcontractare și firme cu „comportament fiscal inadecvat”

Potrivit autorităților, ancheta a scos la iveală un circuit de subcontractări prin care firme din București, beneficiare ale contractelor cu instituții publice, transferă sarcinile către societăți din județul Călărași. Acestea din urmă sunt suspectate că nu își îndeplinesc obligațiile fiscale privind plata TVA-ului și a contribuțiilor salariale, fiind semnalate indicii clare de utilizare a forței de muncă fără forme legale.

Operațiunile, inclusiv percheziții domiciliare, sunt desfășurate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași.

Suspiciuni de evaziune și muncă nedeclarată

Valoarea tranzacțiilor asupra cărora planează suspiciuni de evaziune fiscală se ridică la aproximativ 27.000.000 de lei. Autoritățile investighează acum dacă sunt îndeplinite condițiile pentru reținerea infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

DGAF: toleranță zero față de nedeclararea veniturilor

Într-un comunicat transmis joi dimineață, DGAF a reafirmat importanța respectării prevederilor fiscale și a subliniat determinarea de a combate evaziunea fiscală în parteneriat cu celelalte instituții ale statului. Inspectorii antifraudă atrag atenția asupra riscurilor legale ale nedeclarării veniturilor, indiferent de sursa acestora.

Un mesaj clar pentru piața contractelor publice

Acțiunea comună de azi transmite un semnal clar către operatorii economici implicați în prestarea de servicii pentru sectorul public: practicile de tip „fantomă fiscală”, munca la negru și evaziunea nu vor fi tolerate, iar colaborarea instituțională intensificată între ANAF, Poliție și Parchete va continua și în alte județe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel