Contul TikTok al postului american de televiziune CNN a dispărut de pe radare. În ultimele zile, utilizatorii au fost surprinși că nu mai au acces la videoclipurile scurte ale televiziunii de știri. Cauza? CNN a fost nevoită să-și dezactiveze profilul după ce a fost vizată de un atac cibernetic a cărui amploare este încă necunoscută. Printre celelalte profiluri afectate se numără un cont oficial al mărcii Sony sau cel al starului american Paris Hilton, care însă „nu ar fi fost compromis”, a dezvăluit un purtător de cuvânt al platformei.
TikTok a recunoscut că un „număr foarte limitat de conturi” a fost piratat, dar nu a putut oferi o cifră precisă. Compania asigură că lucrează „în strânsă colaborare cu utilizatorii în cauză” pentru „restabilirea accesului acestora și pentru consolidarea măsurilor de securitate”.
Atacuri prin mesaje private
Se pare că malware-ul a fost transmis prin mesaj privat pe aplicația TikTok, deținută de grupul chinez ByteDance. Surprinzător, dar utilizatorul vizat nu a trebuit să facă nimic: nici să descarce mesajul, nici să răspundă, nici o acțiune. Doar a deschis mesajul. Conturile piratate nu par să publice conținut, a observat Forbes. Este un atac „zero-day”, ceea ce înseamnă că hackerul a conștientizat vulnerabilitatea înaintea dezvoltatorilor de software, care, prin urmare, au „zero zile” pentru a o preveni. Unele atacuri sunt exploatate datorită acestor puncte slabe pe care dezvoltatorii nu reușesc să le descopere la timp. TikTok nu a dezvăluit informații suplimentare despre natura hack-ului.
Și nu este prima dată când platforma se confruntă cu acest tip de atac. În vara anului 2023, a admis că 700.000 de conturi din Turcia au fost compromise din cauza utilizării de către companie a unor canale SMS nesigure. Problema a apărut cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din Turcia. În 2022, cercetătorii Microsoft au descoperit și o vulnerabilitate în aplicație, care a permis hackerilor să preia conturi cu un singur clic de utilizator pe un link rău intenționat.
Pe măsură ce alegerile prezidențiale din SUA se apropie, preocupările legate de tentativele de hacking care vizează organizațiile de știri sunt deosebit de acute. La rândul său, TikTok duce o luptă pentru a rămâne în Statele Unite. În aprilie anul trecut, Joe Biden a semnat o lege care obligă compania sa-mamă, ByteDance, cu sediul în China, să vândă platforma sau va fi interzisă pe teritoriul american. Deoarece practicile de securitate și confidențialitate ale TikTok au fost un punct de îngrijorare în rândul parlamentarilor, care se tem că guvernul chinez ar putea ordona ByteDance să folosească aplicația pentru a spiona americanii. În luna mai, TikTok a anunțat că depune o plângere împotriva guvernului american.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...